НОВИНИ

Късо съединение е причината за пожара в Пампоровата къща в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 21.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължават огледите и проверката на протоколите, относно стопанисването на Пампоровата къща в Стария град на Пловдив. Снощи в сградата, която е паметник на културата от местно значение, възникна пожар, при който бяха засегнати 15 кв. метра от покрива. Изгоряла е и една от стаите, но щети по фасадата няма.

Въпреки че по план електричеството в къщата е трябвало да бъде изключено, тъй като тя не се използва през зимата, най-вероятната причина за инцидента е късо съединение в бойлер на втория етаж. Сградата служи за ВИП-гримьорна на участниците в концертите и спектаклите на Античния театър в града.

От общинския институт "Старинен Пловдив" заявиха, че и Пампоровата къща, като всички техни обекти, е застрахована и предстои процедура за авариен ремонт.

"Къщата е паметник на културата от местно значение, предадена е за управление на Старинен Пловдив и се използва за ВИП-гримьорна към Античния театър, в момента къщата не се използва, защото и сме в неактивен сезон", каза доц. Елена Кантарева, директор на ОИ "Старинен Пловдив".

"Преди няколко години успяхме да я придобием и да е собственост на община Пловдив и по никакъв начин няма да бъде застрашен сезонът, който на Античния театър се използва, много благодаря на пожарната, защото са реагирали светкавично", посочи Костадин Димитров- кмет на община Пловдив

Няма да се забавят ремонтните дейности, защото вече има изготвени планове. Ще бъде проверено и кой е стопанисвал къщата-паметник на културата.

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътната обстановка постепенно се нормализира
Пътната обстановка постепенно се нормализира
По стар стил: Отбелязваме деня на родилната помощ
По стар стил: Отбелязваме деня на родилната помощ