НОВИНИ

Увеличават се глобите за нарушения на шофьори на пътя след сигнали на граждани

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 20.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-често русенската полиция успява да разследва и накаже шофьори - нарушители, благодарение на отговорната позиция на гражданите. Всеки ден в социалните мрежи те публикуват десетки видеа с водачи, които не спазват правилата за движение. Само миналата година близо 90% от шофьорите в клиповете са открити и санкционирани от "Пътна полиция".

Мобилни телефони, видеорегистратори и социални групи – това са най-често срещаните "оръжия" на активните граждани, които търсят справедливост на пътя.

- Аз съм подавал сигнали, даже аз карам в момента шофьорски курсове, през 2 - 3 минути правят нарушение - без мигачи, секат пътища, в грешни посоки влизат, спират, където не трябва, пред очите ми, докато шофирам.

- Бях свидетел в Германия - една кола, която беше паркирала с едната гума на тротоара и мина дама с количка, не ѝ пречеше, но това беше нарушение. Тя подаде сигнал и най-интересното беше, че тя изчака да види дали някой ще се отзове. Аз съм за повече контрол, а не само приказки.

Други разчитат на старомодния начин да докладват на полицията, въпреки че той е по-малко ефективен.

- По възможност винаги записвам номера на автомобила, подавам сигнал, да и съм го правила. Всяка една взета мярка би намалила произшествията доста.

Целта на членовете на социалните групи, които публикуват видеа с нарушения, е да променят културата на пътя. И успяват, защото десетки нарушители вече са с глоби.

"По всички подадени сигнали в сектор "Пътна полиция" се образуват проверки, по които се събират доказателства за извършени нарушения. Шансът да попаднем ние при качен сигнал в социална мрежа е малък. Полезно е и за гражданите и за нас, да се изпращат сигналите на страницата на ОД на МВР-Русе, за да предприемем съответните действия", обясни гл. инспектор Николай Ненков - началник на сектор "Пътна полиция" - Русе.

От "Пътна полиция" заявиха, че всеки гражданин, подал сигнал, ще получи писмен отговор дали срещу нарушителя е образувано производство.

Репортери: Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щефан Крафт изведе Австрия до победа в отборните ски скокове в Закопане
Щефан Крафт изведе Австрия до победа в отборните ски скокове в Закопане
Черно море Тича се наложи над Шумен за осма победа в НБЛ
Черно море Тича се наложи над Шумен за осма победа в НБЛ