НОВИНИ

Ледена епоха в САЩ: Най-малко 50 са жертвите на арктическия студ

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 20.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 50 са вече жертвите на арктическия студ, който повече от седмица сковава Съединените щати. На места термометрите отчетоха до минус 44 градуса, стотици полети са отменени, а пътищата са непроходими. Ледената вълна обхвана и района на Чикаго.

Само за последните 10 дни три арктически циклона удариха Съединените щати. Но последният, който започна на 13 януари с епицентър Чикаго и който продължи близо цяла седмица, придоби библейски размери. За една нощ се изсипа сняг, който в някои от северните предградия на Чикаго достигна четвърт метър и температури, които се сринаха до минус 27 градуса, но се чувстваше като минус 36. А в някои райони край Чикаго като “Шугар гроув”, "Аурора" и други, дори стигнаха до минус 44 градуса по Целзий.

Ефектът от циклонът "арктическа бомба", както го нарекоха тук, засегна почти всички щати на Северна Америка без Аризона. Развиха се снежни бури със сила на вятъра над 80 км/час. Реките Мисисипи, Мисури и езерото Мичиган замръзнаха. По магистралите можеха да се видят коли и камиони обърнали се в канавките край пътя и оставени на произвола на съдбата.

Истински хаос настъпи и по летищата като това в Чикаго, например. Заради арктическите студове хиляди полети бяха отменени. Дори хората, кацнали в Чикаго, трябваше да чакат по над 4 часа в самолетите си, за да могат да размразят ръкавите, по които да преминат в терминала.

Училища, бизнеси, държавни учреждения бяха затворени за няколко дни. На много места тръбите се спукаха от студа, нямаше електричество, падаха дървета върху къщите, коли не можеха запалят. Дори от националния канал за прогноза на времето се пошегуваха и качиха географската карта на щатите с минусовите температури и я нарекоха - Съединени щати на страданието.

снимки: БТА

През 2019 г. Чикаго бе ударен от подобен арктически циклон, но той не продължи толкова дълго. Тогава Чикаго бе най-студеното място на земята - там бе по-студено от Северния и Южния полюс, връх Еверест, Сибир, Аляска, а според журналистите от Си Би Ес в Чикаго е било по-студено и от планетата Марс. Аномалиите на времето в Чикаго продължават и през следващата седмица, когато в града се очакват нови валежи, но този път... от дъжд.

Автор: Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в къща в Стария Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пожар горя в къща в Стария Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)
Увеличават се глобите за нарушения на шофьори на пътя след сигнали на граждани
Увеличават се глобите за нарушения на шофьори на пътя след сигнали на граждани