НОВИНИ

Католическата общност в Пловдив празнува Великден, храмовете са затворени

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 12.04.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Католическата общност у нас чества Възкресение Христово. Противоепидемичните мерки в страната станаха повод вместо в църквите хората да посрещнат най-светлия празник в домовете си. При закрити врата беше отслужена великденската служба и тази сутрин в катедралата "Свети Лудвиг" в Пловдив.

Заради мерките, които наложи COVID-19, католиците в Софийско-Пловдивската епархия посрещнаха Възкресението с празни храмове. Общността се обедини в борбата срещу коронавируса и предпочете да си остане по домовете и семейно да наблюдават литургиите, които се излъчват онлайн.

И тук в катедралата "Свети Лудвиг" тази сутрин нямаше хора. За да отслужат великденската света литургия, в храма бяха само епископът на епархията монсеньор Георги Йовчев и двама министранти - църковни служители. Стотици вярващи обаче наблюдаваха от домовете си случващото се в храма.

Традицията на този ден е католиците да носят в църквите великденските ястия, за да бъдат благословени. И този ритуал обаче бе извършен онлайн, както се случи и с върбовите клонки миналата неделя, когато католиците отбелязаха своята Цветница.

Монсеньор Георги Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивска епархия: Христос възкръсна, също и ние трябва да влезем в тази реалност. Да излезем от стария човек и да се облечем във новия според Христовото възкресение, което е неповторимо. Великденският ми благослов нека бъде над всички, които обичат Бога и неговото Свето Възкресение. АМИН.

Семейство Романови - град Раковски: За първи път ние посрещаме Възкресение Христово в домашна обстановка. Но благодарение на всички богопомазани ние участваме в литургията онлайн. Честит празник на всички католици по света. Христос Воскресе. Воистина Воскресе.

Католическите църкви в епархията ще излъчват онлайн и всички служби и литургии и през цялата пасхална седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великденско послание и Благословия "Урби ет Орби" на папа Франциск
Великденско послание и Благословия "Урби ет Орби" на папа Франциск
Затвориха два търговски обекта в София, отворили въпреки забраната
Затвориха два търговски обекта в София, отворили въпреки забраната