НОВИНИ

Казусът с Нотариуса: Вътрешният министър отговори на обвиненията на Бойко Рашков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 19.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд първо е отказал, а след това е разрешил достъп до трафичните данни на телефоните, ползвани от Мартин Божанов. Отказът е ден след убийството на Божанов, защото искането на прокуратурата не било мотивирано.

На 6 февруари обаче в съда е внесено второ искане, което отговаряло на изискванията и съдът е дал разрешение. Така разследващите вече имат информация за движението на Божанов в деня на убийството му, както и в дните преди това.

В същото време - вътрешният министър отрече от ГДБОП да е изтичала информация към Мартин Божанов за жалби и разследвания срещу него. Според Калин Стоянов единствените досъдебни производства срещу Нотариуса са образувани по разработки на ГДБОП. Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър Бойко Рашков от вчера.

В ГДБОП е работено по две жалби за действия на Мартин Божанов с прякор "Нотариуса" по времето, когато Бойко Рашков е бил вътрешен министър, а Калин Стоянов, директор на антимафиотите. И по двата казуса са събирани доказателства, които да бъдат докладвани на прокуратурата.

"От ГДБОП не е изтекла информация, кръгът от служители, които работиха по мое разпореждане беше изключително стеснен. Тук е мястото да припомня, че ГДБОП е единствената структура, която по времето, което аз ръководих, успя да изработи, да събере материали и данни, въз основа, на които има образувани досъдебни производства", посочи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Едната от жалбите срещу Мартин Божанов е била подадена от бившата му съпруга и в нея са били описани част от действията на т.н. "Нотариус", по които е започнало разследване. Калин Стоянов потвърди, че тя е била разпитвана в ГДБОП.

"БНТ: - Вие тогава разбрали ли сте, че веднага след като е приключил разпита, Божанов лично я е чакал пред сградата на ГДБОП да я заплашва?
- Не, не съм разбрал такова нещо, нямам такава информация. Пак ви казвам, всичко е в кориците на досъдебното производство", отговори Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Стоянов не потвърди, но и не отрече информацията, че Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, но на структури, които са извън ГДБОП.

"Това е въпрос, който ще бъде изяснен в рамките на воденото досъдебно производство. Наблюдаващият делото прокурор е този, който има право да поиска подобен тип информация и тя ще му бъде предоставена, ако това е необходимо, разбира се", обясни министър Стоянов.

В досъдебното производство се проверяват и всички данни за редови и ръководни служители в полицията, които са имали нерегламентирани контакти с Божанов. В МВР има проверка и за твърденията, че полицейски патрули са пазили района около клуб "Ес Ес" на Божанов, придобил известност като "Съдебни съмишленици".

"На този етап все още нямаме такава информация потвърдена. Извършват се и към момента проверките, така че ако има нещо, ще бъдете своевременно уведомени", подчерта вътрешният министър.

Калин Стоянов коментира и думите на Бойко Рашков, че бил против избирането му за министър.

"Вижте, доколкото имам спомен аз и ръководената от мен структура бяхме хората и структурата, на която той имаше огромно доверие. Няма представа защо го казва това нещо.
БНТ: Той лично ли ви покани да станете директор на ГБОП?
- Абсолютно!", каза министър Калин Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел е поискала две седмици за разговори с министрите преди ротацията
Габриел е поискала две седмици за разговори с министрите преди ротацията
Антикорупционният фонд с нови разкрития за Нотариуса
Антикорупционният фонд с нови разкрития за Нотариуса