НОВИНИ

Посланието на Юлия Навалная: Жертвата на Алексей не трябва да е напразна

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:45, 19.02.2024
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

Вдовицата на Алексей Навални се обърна към света с обещание да продължи борбата му. Юлия Навалная разпространи видео, в което призовава неговата жертва да не остане напразна и отстояването на неговата кауза за свободна Русия да не спира.

Ето и думите й:

"Повече от всичко той обичаше Русия, толкова дълбоко и искрено, че даде живота си за нея."
Ние трябва да почерпим сили от вярата му в нас и нашето бъдеще и да продължим работата му - каза Юлия Навалная.

"На това място трябваше да е друг човек, но Путин го уби, отне го не само от мен, но и от вас" - с тези думи Юлия Навалная започна обръщението, с което показа, че скръбта няма да сломи нейната решимост да следва съпруга си във всичко. И също като него - се опита да вдъхне смелост на онези, които са я изгубили.

"Някъде в колонията в Далечния север, отвъд Арктическия кръг, сред вечната зима, Путин уби не просто един човек Алексей Навални. Като уби него, той искаше да убие нашите надежди, нашата свобода, нашето бъдеще, да унищожи и изличи най-доброто доказателство, че Русия може да бъде различна, че ние можем да бъдем силни, че ние сме смели, че ние вярваме и се борим отчаяно и искаме да живеем различно. Но най-важното, което можем да направим - за Алексей и за нас самите, е да продължим да се борим", подчерта Юлия Навалная, съпруга на Алексей Навални.

Родената през 1976 година Юлия завършва икономика и среща Алексей - тогава начинаещ адвокат - на почивка в Турция. Две години по-късно се женят, раждат им се две деца.

"През всички тези години бях щастлива да съм до него - на избори, митинги, домашни арести, претърсвания, затвори, отравяне, отново арести и отново затвор", разказа Навалная.

Последната им среща е през февруари 2022 година. Тя описа и условията, при които е държан три години - подложен на глад, тормоз, мъчения, изолиран от света, лишен дори от лист и химикалка, без възможност да пише на децата си.

"При все това той ни ободряваше, окуражаваше, разсмиваше, без да се разколебае нито за част от секундата за своята борба", споделя Юлия.

"Съпругът ми не можеше да бъде сломен, затова Путин го уби. Срамно, страхливо, не смеейки да го погледне в очите, нито да изрече името му. И също така страхливо сега крият тялото му и не го показват на майка му, не го предават с жалки лъжи, докато изчезнат следите от следващия Новичок на Путин. Знаем точно защо Путин уби Алексей Навални преди три дни. Ще го разкрием скоро. Ще открием кой точно и как точно извърши това престъпление. Ще съобщим името му и ще покажем лицето му."

Последното съобщение на Алексей Навални от затвора е към Юлия на Свети Валентин с думите: "Мъниче, при нас всичко е като в песен - между нас има градове, насочващи светлини по пистите за летищата, сини снежни бури и хиляди километри. Но аз усещам, че ти си до мен всяка секунда и те обичам все по-силно."

Днес Юлия Навалная призова поддръжниците на съпруга й да споделят не само нейната мъка, но и нейната ярост. И припомни думите му: " Не е срамно да направиш малко, срамно е да не направиш нищо".

"Трябва да използваме всяка възможност - да се борим срещу войната, срещу корупцията, срещу несправедливостта. Да се борим за честни избори и свобода на словото. Да се борим да си върнем страната. Русия свободна, мирна, щастлива и красивата Русия от бъдещето, за което моят съпруг мечтаеше така силно. Това ни трябва. В такава Русия искам да живея. Искам децата ни с Алексей да живеят в нея. Искам заедно с вас да я изградим такава, каквато Алексей Навални си я представяше: пълна с достойнство, справедливост, любов. Нека невъобразимата жертва, която той принесе, да не остане напразно. Борете се и не се предавайте. Аз не се страхувам и вие не се страхувайте от нищо", каза Навалная.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционният фонд с нови разкрития за Нотариуса
Антикорупционният фонд с нови разкрития за Нотариуса
Българските националки по волейбол под 18 години започнаха подготовка за втората евроквалификация
Българските националки по волейбол под 18 години започнаха подготовка за втората евроквалификация