НОВИНИ

Преглед на арабските медии: Смъртта на Навални беше шокираща, но не и изненадваща

bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 19.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Арабско-езичният печат отрази широко смъртта на Алексей Навални - ето и акцентите.

Смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални беше шокираща, но не и изненадваща. В продължение на много години критиците и противниците на руския президент Владимир Путин са ставали жертви на стрелба, били са отравяни с радиоактивен или нервнопаралитичен газ или са падали от прозорци - коментира сайтът "Ахбар Алаан".

Навални беше само на 47 години. Той се яви в съда ден преди смъртта си в наказателната колония отвъд Полярния кръг. Беше видян на видео да се усмихва по време на съдебното заседание и да изпраща поздрави за "Свети Валентин" на съпругата си. По-малко от 24 часа по-късно властите съобщиха, че той почина, пише още изданието.

Въпреки студеното време и снега, руснаците се стекоха мълчаливо на символични светилища за покойния опозиционер Алексей Навални на различни места в руската столица, пише вестник „Ал Кудс ал Араби“. Хората положиха цветя, запалиха свещи и написаха съболезнования, които не бяха лишени от политически послания: „Смъртта на Алексей Навални е най-лошото нещо, което може да се случи в Русия“. „Няма да забравим, няма да простим“. „Кой е следващият?“.

Сайтът "Ерем" съобщва, че руските власти са арестували повече от 400 души по време на възпоменания за смъртта на Навални в 32 населени места. Данните са на правозащитната организация „OVD-Info“. Според организацията, загрижена за свободата на събранията в Русия, в градовете Санкт Петербург и Москва, където Навални се радва на значителна подкрепа, е имало най-много арести. В събота вечерта повече от 200 са били арестувани само в Санкт Петербург .

Близките на покойния опозиционер обвиняват руските власти, че крият причините за смъртта му, пише вестник "Ашарк Ал Аусат". Медията цитира Кира Ярмиш, говорителката на Навални, че до момента тялото му не е предадено на неговата майка, нито тя е била допусната в моргата в Салехард, където се предполага, че са тленните останки.

Людмила Навалная е получила само документ, че синът и е починал от синдром на внезапната смърт.

"Настояваме тялото на Алексей Навални да бъде незабавно предадено на семейството му“ казва още Кира Ярмиш.

Вестник „Ал-Баян“ цитира критиките на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг към китайското правителство, за неговата позиция, че „смъртта на Навални е вътрешен въпрос за Русия“. Пред репортери на Мюнхенската конференция по сигурността Столтенбег каза:

„Руският режим несправедливо арестува Навални, брутално го отрови и го осъди на смърт главно, защото имаше смелостта да се изправи срещу руския президент Владимир Путин.”.

"Най-добрият начин да почетем паметта на Навални е да подкрепим Украйна в нейната борба срещу продължаващата руска инвазия.“

Автор: Тухама Ал Джунди

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов: До Олимпиадата ще успея да сваля времето си
Йосиф Миладинов: До Олимпиадата ще успея да сваля времето си
Жена на 93 години е починала, след като е била ударена от влак край Стара Загора
Жена на 93 години е починала, след като е била ударена от влак край Стара Загора