НОВИНИ

Санкционният режим на ЕС да носи името на Навални, предлага Жозеп Борел

Юлия Навалная ще участва в Съвета на външните министри на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:10, 19.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Съпругата на Алексей Навални - Юлия ще присъства на срещата на министрите на външните работи от Европейския съюз в Брюксел. Очаква се първите дипломати на Европа да почетат паметта на Навални и да изразят подкрепата си за руската опозиция. Юлия Навалная ще се срещне и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Посещението ѝ е символично - в знак на подкрепа към опозицията вътре в Русия, която се осмелява на протестира въпреки репресии. Очаква се и да се ускорят и дебатите по новия пакет санкции на ЕС за Русия.

Върховният представител на ЕС по сигурността и външните работи Жозеп Борел каза, че ще предложи санкционния режим на ЕС за нарушения на човешките права да носи името на Навални.

“Днес съпругата на Алексей Навални Юлия ще бъде тук с нас. Тя ще изпрати политическо послание за подкрепата към опозицията в Русия срещу режима на Путин. През този уикенд много хора протестираха по улиците на Русия въпреки репресиите - в Санкт Петербург, в Москва. Много от тях бяха арестувани и осъдени. Ние трябва да изразим подкрепата си за руската опозиция и в същото време ще продължим да обсъждаме войната. Завършва втората година, откакто Путин започна войната срещу Украйна и изглежда, че не е готов да я спре, а точно обратното. Затова и политическата, и военна подкрепа за Украйна трябва да продължи, както и подкрепата за руските граждани, които искат да живеят в мир”, каза Борел.

Очаква се в срещата на външните министри на ЕС да се включи и външният министър на Украйно Дмитро Кубева. Тема на разговорите ще е и ситуацията в Близкия изток.

Подробности вижте във включването на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
INSAIT започва стипендиантска програма в сферата на математиката и информатиката
INSAIT започва стипендиантска програма в сферата на математиката и информатиката
Почетоха паметта на Апостола в родния му град Карлово
Почетоха паметта на Апостола в родния му град Карлово