НОВИНИ

Почетоха паметта на Апостола в родния му град Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 19.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В родния град на Васил Левски - Карлово, в църквата Св. Богородица беше отслужена Архиерейска света литургия и панихида в негова памет. Пред паметника на Апостола, на възпоменателен митинг ученици от училището, носещо неговото им, поднесоха гирлянд на славата.

И днес много хора от цялата страна дойдоха в родния град на Апостола, за да се преклонят пред подвига и саможертвата на най-великия българин. В негова памет бяха поднесени венци и цветя пред паметника му на площад Васил Левски. Ученици на училището, носещо неговото име отправиха послание.

Проявите продължиха с шествие до родната му къща, в която в момента се провежда церемония по връчване на ежегодната награда на комитет "Васил Левски". Отличието се връчва на младежи и възрастни за популяризиране делото на Левски. Тазгодишният носител е Дани Илиева, ученик в 12-ти клас на СУ Васил Левски. В памет на Апостола възпитаниците на училището представиха и възпоменателен спектакъл "Моят Левски" и как младите хора да вървят по пътя на Апостола в съвременния свят.

"Той е моят идеал, той ме вдъхновява, той не е предал своя народ, въпреки че е знаел че ще има предателство, той продължава.Моето послание към народа е да бъдем като него, за да превъзмогнем апатията и бездействието, което е в момента", каза Михаела Люртова - ученик в СУ "Васил Левски".

"Тези млади хора стават все по -непримирими към неправдите, към несправедливостта и затова аз вярвам, че водени от идеала на Левски за една, свободна, независима, целокупна България те ще успеят да доведат страната ни до едно по-добро бъдеще", заяви Мариана Манчева - директор на СУ Васил Левски.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкционният режим на ЕС да носи името на Навални, предлага Жозеп Борел
Санкционният режим на ЕС да носи името на Навални, предлага Жозеп Борел
Поклон пред Апостола на свободата: България почита паметта на Васил Левски
Поклон пред Апостола на свободата: България почита паметта на Васил Левски