НОВИНИ

Божидар Андреев пред БНТ: Смятам, че вдъхновявам малките деца (ВИДЕО)

божидар андреев бнт смятам вдъхновявам малките деца видео
bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 19.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 73 кг отпреди няколко дни в София Божидар Андреев и неговият личен треньор Пламен Братойчев говориха в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" няколко дни след триумфа на родна земя и в началото на подготовката за следващите големите предизвикателства, които включват и Олимпийските игри в Париж през лятото.

Самият Божидар сподели, че по време на шампионата в "Арена София" е спазил обещанието си да стигне до златния медал, който е неговият втори от подобен форум след този от Батуми през 2019 година.

"Започваме да се готвим за следващите състезания, включително и Олимпиадата, защото не остава много време и до нея. Когато вдигам, аз не мисля за нищо освен това как да направя движението. На моменти бях в добро настроение, в други - не, но трябва да се справяме с това. Аз тръгнах на това състезание с намерението да изпълня това, което обещах", коментира родният щангист.

Тежкоатлетът от Сливен заяви още, че се чувства като пример за по-младите и разказа как е получил много поздравления от децата при завръщането си у дома след големия успех.

"Смятам, че вдъхновявам по-малките. Когато се прибрах, всички деца ме поздравиха и казаха, че искат да станат като мен. Аз им обещах, че един ден може да поговорим с техните родители и евентуално да започнат тренировки. На мен обаче ми е рано аз да бъда треньор, защото имам още много да уча. Треньорът трябва да дава пример, какъвто аз взимам от своя наставник", смята Андреев.

Накрая българският състезател отправи поглед и към Игрите в Париж 2024, където той отново има амбиции за голям успех.

"На предишната Олимпиада имах контузия и това му попречи. Надявам се, че този път няма да има подобни проблеми и всичко ще мине добре", завърши Божидар Андреев.

Неговият личен треньор Пламен Братойчев пък разкри, че в следващите седмици на щангиста му предстоят две участия в Бундеслигата. Освен това той изрази мнение, че всичко около подготовката за олимпийските игри ще протече нормално, а самият наставник се надява в Париж да прозвучи и българският химн.

"Смятам, че нашият президент ще направи така, че всичко да бъде подготвено перфектно. В момента текат едни упреци срещу него, които аз смятам, че не идват в най-правилния момент предвид Олимпиадата. Всички се надяваме да чуем химна, но все пак това е спорт. Ние ще се подготвим на 100%, но там има общо 10 състезатели на едно ниво и всички са отишли за златния медал" заяви Братойчев.

Родният специалист обърна внимание и на въпроса какво е нужно на един талантлив млад спортист, за да успее във вдигането на тежести.

"При нас идват добри деца, които имат потенциал за развитие. Въпросът е как те ще продължат в спорта, защото той много се промени. Много е трудно за талантливите състезатели извън града, а повярвайте ми, че в околностите на Сливен има много такива", сподели Пламен Братойчев.

Целия разговор гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Иван Кокалов: Еднодневните хоспитализации ще намалят фиктивните престои в болниците
Д-р Иван Кокалов: Еднодневните хоспитализации ще намалят фиктивните престои в болниците
Факундо Диас Акоста надви Джари на финала в Бунос Айрес и вдигна първа АТР титла в кариерата си
Факундо Диас Акоста надви Джари на финала в Бунос Айрес и вдигна първа АТР титла в кариерата си