НОВИНИ

Борис Бонев: Номерът на Борисов - "ние сме опозиция, от нас нищо не зависи", няма да мине

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 19.02.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Директно се обръщам към Бойко Борисов и му казвам: Ако си мисли, че сега ще бяга от отговорност за случващото се в Общинския съвет, ако си мисли, че ще му минава номерът "ние сме опозиция - от нас нищо не зависи". Съжалявам, г-н Борисов - в грешка сте" - това каза в студиото на "Денят започва" общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев.

"Вие управлявате най-важните комисии, Вие си осигурихте подкрепата на БСП и на останалите малки партии, Вие сте в момента управляващото мнозинство в съвета. Ако имаше "изчегъртване" на ГЕРБ, доста голяма част от администрацията щеше да си е заминала", посочи той.

Според общинския съветник, "не може най-голямата група в Общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии, защото не е демократично и не е правилно".

"В парламента има ли баланс? Защото там доколкото ми е известно от 20 комисии има само една единствена на опозицията. Защо в парламента изведнъж може управляващото мнозинство да има не просто най-много комисии, а на практика всички комисии, а в СОС ние като най-голяма група сме оставени без нито една от най-важните комисии?", попита Борис Бонев.

На заседанието в четвъртък той очаква да "има преосмисляне на позициите на останалите партии, защото не може най-голямата група в Общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии.

По думите му, най-големият проблем за СОС е той да остане без избор на председател:

"Истинският проблем беше да останем без избор на председател, тъй като тогава влизахме в една много неясно юридическо поле, което имаше различни тълкувания. Дали след 13 февруари ние сме редовно заседаващ Общински съвет или сме нередовно заседаващ. Дали да има избори, дали да има разпускане? Щеше да стане наистина много проблемна ситуация."

Според Бонев, разговорите с останалите партии за различните комисии е трябвало да стане още преди избора на председател на СОС, но "това не се случи, защото всички отказаха":

"На всяка една среща, която имахме за избор на председател, ние коментирахме и нуждата да говорим за комисиите. Моят аргумент тогава беше следният. Хубаво, ще изберем председател някак си, но ако не се разберем за комисиите предварително, буквално на следващата стъпка, ние отново ще блокираме. Точно и както се получи. Гласувахме да се проведе това заседание, въпреки че казахме изрично, че то според нас не отговаря на правилник, но не можехме да си тръгнем, защото тогава просто щяхме да бъдем обвинени, че бягаме от отговорност."

"Това, което се получи обаче е вместо да бъдат проведени едни открити, честни, демократични преговори за това как да бъдат разпределени председателските места на комисиите, тази т. нар. "червена сватба" и сглобка на местно ниво се реализира, но не с нашето участие", обясни той.

Ако нещата се бяха случили, както Вие искахте?

"Вяра Тодева пак трябваше да върне решението със сигурност. Нямаме избор да не се вкараме в "този капан", защото всички останали 38 човека искат да заседават, гласуват, че ще заседават, ще си заседават, ще си обсъждат. Ние не можем да си тръгнем. "Целият този зор, който останалите партии, поне публично твърдяха, че имат "хайде да почнем да работим много спешно и много бързо", всъщност не се реализира, защото те самите допуснаха да се забави с цяла седмица започването на работа на комисиите", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Десет от Милан заличиха два гола пасив срещу Монца, но рухнаха в края
    Десет от Милан заличиха два гола пасив срещу Монца, но рухнаха в края
    Каква ще е съдбата на банята и минералната вода в квартал "Княжево"?
    Каква ще е съдбата на банята и минералната вода в квартал "Княжево"?