НОВИНИ

Вяра Тодева: Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 16.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело. Това заяви на брифинг областният управител на София Вяра Тодева, която върна избора на зам.-председатели и комисиите в Столичния общински съвет.

Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна, каза още Тодева. Тя уточни, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент.

Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка, дошли в четвъртък от страна на ГЕРБ-СДС и от БСП.

В отговор на въпрос за Паметника на Съветската армия Тодева каза, че областната управа обжалва решението на Административния съд за незаконосъобразността на премахването. Очакваме да влезе във Върховния административен съд, ще се съобразим изцяло с решенията, които ще бъдат постановени, допълни тя. Изготвен е идейният проект за преместване на паметника в Музея на социалистическото изкуство.

"Има два варианта на идейни проекти, които ще бъдат представени на Министерството на културата за одобрение, добави областният управител. За премахването на постамента, на който беше паметникът, още няма решение, тъй като се изчаква да има решение какво ще има там", добави Тодева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи реставрацията на къщата на Хаджи Димитър (СНИМКИ)
Приключи реставрацията на къщата на Хаджи Димитър (СНИМКИ)
Георги Караманджуков: Ще се опитаме на реванша да си използваме шансовете
Георги Караманджуков: Ще се опитаме на реванша да си използваме шансовете