НОВИНИ

Областният управител на София върна решенията на СОС за ръководствата на комисиите

кризата столичния общински съвет продължава
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 15.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет за избор на заместник председатели и състави на комисиите.

Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения, посочват от областната управа.

Според Вяра Тодева необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение.

Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС.

Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство, посочват от областвата управа.

Вижте пълния текст на заповедта

След заповедта на Вяра Тодева председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров заяви, че няма да позволи правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Петров ще проведе срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдят председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения.

"Съзнавам, че сега ще бъда атакуван от страна на т.нар. опозиция, че само няколко дни след избирането ми за председател на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани.

Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения.

Очаквам всички колеги да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град.

Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета", посочва Петров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Бях по-концентриран и отдаден през целия двубой
Григор Димитров: Бях по-концентриран и отдаден през целия двубой
Варненският общинар, заловен с подкуп, остава в ареста
Варненският общинар, заловен с подкуп, остава в ареста