НОВИНИ

Още скандали в СОС: Взаимни обвинения в ламтеж за власт и нови сглобки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 09.02.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Надеждата, че след избора на Цветомир Петров за временен председател, Столичният общински съвет най-накрая ще заработи, бързо помръкна. Само няколко часа по-късно, скандалите започнаха с пълна сила. Според най-голямата група общински съветници - тази на ПП-ДБ-СС, останалите са се коалирали с цел реабилитиране на ГЕРБ в общинската власт. Доказателство за това е, че снощи ГЕРБ-СДС са получили председателските места на две от най-важните комисии - по икономика и по финанси.

"Явно задкулисието което цели на всяка цена, да се запазят влиянията и финансовите потоци на мафията направи всичко възможно, чрез купуване на общински съветници , чрез отцепване, чрез странни взаимодействия между леви и десни , да направи това което се случи вчера", каза Борис Бонев, общински съветник ПП-ДБ-СС.

Всъщност това беше към вас обвинение от "Възраждане"?

"Така ли и какво се случи, че тези които ние сме били уж купили са гласували като стой та гледай с ГЕРБ", добави той.

След среднощното заседание вчера ПП-ДБ-СС излязоха само с две председателски места на комисии. От ГЕРБ обаче твърдят , че те сами са отказали постовете.

"Това което се случи е, че спасихме София от спасителите на София ! Те поеха две комисии, тъй като накрая вече колегите вече не се отведоха. Има го на запис над 30 предложения бяха направени към тях и те се отвеждаха, като в замяна предлагаха някой от нас да вземе позициите", каза Георги Георгиев, общински съветник ГЕРБ-СДС.

"В доклад който те искат да гласуват предлагат за председателски места хора от нашата група с които не е разговаряно, които не са питани", обясни Борис Бонев, общински съветник ПП-ДБ-СС.

Окончателният списък с разпределението на комисиите все още не е ясен, предстоят още дискусии. Новоизбраният председател Цветомир Петров също не е доволен от начина по който набързо са се предложили и приели председателите на комисии.

"Надявам се, това да не е поредният опит за блокиране работата на кмета Терзиев, а всички заедно да положим усилия да оправдаем очакването на софиянци за един по-различен град, в който процесите се случват ясно и открито" каза Цветомир Петров.

След вчерашния разпад на Възраждане в общинския съвет, днес лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че изключва и трима депутати от парламентарната си група. Това са Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев. Според него те са номинирали общинските съветници в София, които вчера подкрепиха Цветомир Петров.

"След вчерашното срамно разпределяне на постовете в общинския съвет наподобяващо делене на баница, можем да кажем само едно Бог да пази София. София чака голямо крадене", коментира Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане".

Сътресения имаше и в БСП. Партията свали доверието си от всички свои общински съветници. В позиция от "Позитано" твърдят, че те не представляват вече БСП, а само себе си. Общинските съветници се изненадаха от решението .

"Ние издигаме наш представител седем пъти и във връзка с решението, което взе градски съвет предвид консенсуса около едно временно решение, който се събра групата взе решение да подкрепим това решение, за да решим един технически въпрос, какъвто е самия избор на общинският съвет, посочи Иван Таков, общински съветник БСП.

Лидерът на ГЕРБ обвини новите управляващи, че си търсят оправдания, за да не започнат работа. И отрече неговата партия да е влизала в договорки в местния парламент.

"Нито има сглобка, нито има сварка, нито има договорка, просто опозиционните партии дадоха едно време да се случи нещо евентуално, то не може да се случи, с такива кметове", каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ-СДС.

Според Борисов обаче е вероятно да има и нови избори за кмет, ако се докажат манипулации на последния вот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на блокадите - земеделците се споразумяха с правителството
Край на блокадите - земеделците се споразумяха с правителството
Локомотив Пловдив с минималн успех над Етър в контрола
Локомотив Пловдив с минималн успех над Етър в контрола