НОВИНИ

БСП свали политическото доверие от общинските си съветници в София

Съветниците: Подкрепихме избора на председател на СОС с дълбоко убеждение в правилността на това решение

бсп свали политическото доверие общинските съветници софия
bnt avatar logo
от БНТ
14:39, 09.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Изпълнителното бюро на БСП проведе извънредно заседание, на което беше обсъдено поведението на групата общински съветници от БСП в Столичния общински съвет.

  • Ръководството на БСП категорично се разграничава от действията на общинските съветници;
  • ⁠Сваля политическо доверие от тях;
  • ⁠Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС;
  • На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания.

До решението се стигна, след като общинските съветници не изпълниха решение 134 от 20.01.2024 г. на Националния съвет на БСП, което гласи:

„Градският съвет на БСП да издигне кандидатурата на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет. Общинските съветници от „БСП за България" в гласуването за избор на председател на СОС да не подкрепят създалите се мнозинства в Общинския съвет и да не гласуват за друг кандидат, освен излъчената кандидатура на Диана Тонова“.

Съветниците не издигнаха Тонова и гласуваха за кандидата на ПП-ДБ-СС.

В позиция, разпространена по-рано, от БСП-София заявяват, че са подкрепили избора на председател на СОС вчера с ясното съзнание и дълбоко убеждение в правилността на това решение.

"Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за временен председател на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган - Градския съвет - от сряда вечерта. Това заявяват общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България".

От БСП-София напомнят, че подкрепа за избор на временен председател на Столичния общински съвет вчера дадоха председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместник Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов.

Решението подкрепи и представителят на коалиционния партньор Коалиция "Левицата!" Войслав Тодоров.

"Работим в СОС за София и за гражданите така, както обещахме в кампанията. Решението да заработи СОС, което взехме вчера, е несравнимо по-добрата алтернатива от това да хвърлим в пълен колапс Столична община, ако влезем в поредица от безкрайно дълги правни процедури, свързани с предизвикването на нови избори за общински съветници в София. Всички възможности за изход от ситуацията коментирахме заедно с членовете на Градския съвет на БСП - София и крайното решение от сряда вечерта беше ясно - ние сме отговорна партия, която работи с разум за хората и за града. Затова получихме мандат от висшия ни партиен орган да подкрепим избора на временен председател и стартиране на работа на общинския съвет. Решихме категорично, че няма да подкрепяме и да бъдем част от едно мнозинство с ГЕРБ или ПП-ДБ-СС. Всички други твърдения са манипулации и спекулации за лични политически цели. Само при един работещ общински съвет може ясно да се види, кой подкрепя мнозинството и кой е опозиция. Сега ни предстои много работа. А критиците, които бързат да ни съдят, ще бъдат неприятно изненадани от следващите ни действия", се казва в позицията на БСП-София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва карнавалът в Рио де Жанейро (СНИМКИ)
Започва карнавалът в Рио де Жанейро (СНИМКИ)
Противоепидемичните мерки във Варна отпадат от утре
Противоепидемичните мерки във Варна отпадат от утре