НОВИНИ

Каква ще е съдбата на банята и минералната вода в квартал "Княжево"?

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:56, 19.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на столичния квартал "Княжево" се притесняват, че минералната баня, която е най-старата в София, ще бъде унищожена, а минералната вода засегната. Два са поводите за притесненията им - разширяване на бул. "Цар Борис III", който е непосредствено до банята и възможността за високо строителство в имотите около каптажа за минерална вода.

Казусът с опазването на банята е от години. Тя затваря врати през 2010 г. като от години има предизборни обещания, че тя ще бъде запазена и върната в експлоатация. Банята е частно-държавна собственост. От Столична община са предприели необходимите действия да я придобият и да бъде възстановена.

Според местните хора, се предвижда в Общия устройствен план пътя да бъде разширен в посока банята и тя да бъде съборена.

"За преместване не ще и дума да става. Може да бъде изменен ОУП, така че тя да не бъде съборена и пътя да не бъде разширяван. Втората причина, от която имаме много сериозни притеснения е, че освен, че е предвидена за събаряне, на метри от нейния сондаж е предвидено строителство на жилищна сграда с височина 26 метра - на около 8,5 метра от сондажа", каза Любомир Стефанов от гражданско сдружение "Княжевецъ".

Все още ПУП не е одобрен за строежа на тази сграда. Преписката е спряна, тъй като е необходимо съгласуване от две институции - Басейнова дирекция "Дунавски район" и Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще решат дали на мястото ще има строителство.

Според хидролози, при такава близост, особено ако има толкова дълбока изкопна дейност, ще се застраши и минералната вода. Банята може да бъде възстановена и да функционира нормално, казаха още от гражданската инициатива.

Ето и позицията на Столична община:

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бонев: Номерът на Борисов - "ние сме опозиция, от нас нищо не зависи", няма да мине
Борис Бонев: Номерът на Борисов - "ние сме опозиция, от нас нищо не зависи", няма да мине
Пламена Миткова пред БНТ: След като вече имам норматив за европейското, мога да преследвам и класиране на Олимпиадата
Пламена Миткова пред БНТ: След като вече имам норматив за европейското, мога да преследвам и класиране на Олимпиадата