НОВИНИ

Наградите БАФТА: Кои са отличените от Британската филмова академия (СНИМКИ)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:11, 19.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

В Лондон бяха връчени наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство БАФТА. "Опенхаймер" е големият победител с общо седем отличия. Патрон на събитието е принц Уилям. Той присъства на церемонията без съпругата си Кейт, която се възстановява от коремна операция.

На пищна церемония в Лондон за 77-ти път бяха връчени наградите БАФТА, от които цели седем за "Опенхаймер". Историческата драма за създателя на атомната бомба беше отличена за най-добър филм. Призовете за режисура, най-добър актьор и поддържащ актьор, както и най-добра оригинална музика също отидоха при екипа на лентата.

"Благодаря за възможността да се заемем с доста тъмна тема, която имаше голям заряд. Нашият филм завършва с нужната според мен нотка на отчаяние, но в реалния свят съществуват различни хора и организации, които са се борели дълго и упорито за намаляване на ядрените оръжия в света. От пика им през 1967-ма те са намалели с 90%. Напоследък нещата се объркаха, но приемайки наградата, искам да призная усилията на тези хора и да изтъкна, че трябва да се осъзнае необходимостта и потенциала на усилията за мир", каза Кристофър Нолан, режисьор на "Опенхаймер".

"Опенхаймер" е колосално сложен герой. Той се възприема по различен начин от различните хора - чудовище за едни, герой - за други. Затова обичам филмите, в които имаме възможност да изследваме тази сложност и за мен е привилегия да бъда част от тази общност с всички вас", каза Килиън Мърфи, актьор.

Филмът "Клети създания" получи общо пет награди БАФТА, включително за най-добра актриса за Ема Стоун.

"Благодаря много, за мен е наистина голяма чест. Откакто съм в Лондон, искам да благодаря на моя учител по правоговор Нийл Суейн, защото играех британка в този филм. И той не ми се смееше, когато ми показваше как да произнеса думата "вода", дори когато го правех с американски акцент. Англия, благодаря за приема", каза Ема Стоун, актриса.

С БАФТА за оригинален сценарий си тръгна "Анатомия на едно падане". "Зона на интерес" беше награден за най-добър неанглоезичен филм. Филмът получи наградата и за най-добър британски филм.

"20 дни в Мариупол" е с приз в документалната категория на наградите. Огромно вълнение в залата предизвика появата на актьора Майкъл Фокс, диагностициран с Паркинсон, за да обяви наградата за най-добър филм.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Не съм забранявал на Хинков да провежда конкурси за директори на болници
Денков: Не съм забранявал на Хинков да провежда конкурси за директори на болници
Павлин Иванов: Трябва да сме един колектив и да дадем всичко от себе си
Павлин Иванов: Трябва да сме един колектив и да дадем всичко от себе си