НОВИНИ

Кейлъб Дресел спечели 15-о злато от световни първенства

Кейлъб Дресел
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:00, 20.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Американецът Кейлъб Дресел се поздрави с 15-ия си медал от световни първенства и втори в рамките на два дни, след като триумфира във финала на 50 м бътерфлай на шампионата на планетата в Будапеща.

Останалите трима победители в неделя вечер спечелиха своите първи златни отличия. Италианецът Николо Мартиненги спечели на 100 м бруст, докато американката Алекс Уолш, на 200 м съчетано, и Тори Хъск, на 100 м бътерфлай, също взеха титли.

Дресел триумфира с време 22.57 сек.

„В този спорт нищо не е дадено“, каза 25-годишният американец.

На 42 години, вицешампионът Николас Сантос счупи собствения си рекорд за най-възрастен медалист от световно първенство. Бразилецът се пребори с Майкъл Андрю от САЩ с една стотна от секундата за сребърното отличие.

Мартиненги се възползва максимално от отсъствието на контузения Адам Пийти, за да ликува на 100 м бруст. Бронзовият медалист от Игрите в Токио миналата година финишира с 58.26, за да се справи с нидерландеца Арно Каминга, който повтори среброто си от Токио – трети остана американецът Ник Франк. Победното време бе с 1.38 сек извън световния рекорд на Пийти в дисциплината. Британецът сам е поставил 17-те най-бързи времена в историята на 100-те м бруст. Той спечели последните две олимпийски и три световни титли.

Aлександра Уолш грабна първо злато на Световно първенство със стил. Американката, сребърна медалистка от Олимпиадата миналата година, остави зад себе си на 200 м съчетано австралийката Кайли МакКоун, носителка на две златни отличия в гърба в Токио, с 1.44 сек.

16-годишната американка Леа Хейс постави нов юношески рекорд и завърши трета.

33-годишната представителка на домакините Катинка Хошу, която защитаваше световната си титла в дисциплината, остана седма.

В женските 100 м бътерфлай, Хъск продължи с великолепното си представяне от сериите за триумф във финала на дисциплината. Тя постави личен резултат от 55.64 сек, за да надвие френската надежда Мари Вател с половин секунда – подиумът бе допълнен от китайката Ифей Джан.

Най-интересното от Световното първенство можете да гледате по БНТ 3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследване на "Галъп": БНТ е най-обективната телевизия за войната в Украйна
Изследване на "Галъп": БНТ е най-обективната телевизия за войната в Украйна
15-годишно момче беше убито при стрелба във Вашингтон, ранен е полицай
15-годишно момче беше убито при стрелба във Вашингтон, ранен е полицай