НОВИНИ

Километрични опашки към Гърция през целия ден

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 15.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Балкани

Километрични опашки от тирове и автомобили от рано сутринта има на граничните пунктове Маказа-Нимфея и Кулата-Промахон, след като границата с Гърция беше отворена. Движението е изключително натоварено през целия ден.

На ГП "Кулата-Промахон" обстановката започва да се нормализира и вече няма опашка от чакащи леки автомобили. Не такава обаче беше обстановката през деня по-рано.

По данни на гранична полиция между 12 и 15 000 души са преминали ГП "Кулата" през днешния ден. Създадена бе специална организация на движение, а всички 5 гишета на вход и изход работиха.

Много от хората не знаеха, че заповедта за 7-дневната карантина се отменя днес на обяд и така опашки от чакащи автомобили започнаха да се образуват още в ранните часове на днешния ден.

Заради километричните колони преминаването през граничния пункт беше пуснато с час по-рано от предвиденото. Вместо в 12 часа, както беше по план, преминаването на леки автомобили започна в 11 часа.

На пункта имаше и много автомобили със сръбски граждани, които не бяха допускани да влизат в Гърция, тъй като ограниченията в южната ни съседка за трети страни все още остават в сила.

На случаен принцип ще се попълват анкетни карти и освен това ще се правят бързи тестове за коронавирус. Ако все пак има положителни резултати, хората ще бъдат под 14-дневна карантина.

В очакване да се отвори границата десетки автомобили се наредиха и пред ГП "Маказа". Там също се образуваха километрични опашки от 14 автомобили.

Още от рано сутринта, преди отпадането на задължителната карантина в Гърция, границата беше окупирана от желаещи да влязат първи. Наложи им се обаче да чакат до 12 часа.

Попадналите в задръстването нашенци недоволстваха от това, че бяха отбивани да изчакват далеч от бензиностанциите и нямаха възможност да се скрият от силното слънце. Затова някои избраха да се предвиждат пеша до района на границата.

Гръцките гранични власти от днес пропускат всички граждани на Европейския съюз. Като на случаен принцип се попълват анкетни карти от пътуващите за дестинацията към която са тръгнали.

Главен инспектор Атанас Георгиев, началника на ГКПП "Кулата": В 11.30 ч. днес, след отваряне на границата бяха изпратени 2 екипа от гръцки лекари и медицински сестри, които избирателно провеждаха тестове за коронавирус на много малка част от пътниците и това изобщо не затрудни влизащите туристи в Гърция.

Над 3 часа отнемаше чакането за преминаване и на граничен пункт "Маказа". Колоната от автомобили започна да се трупа още през нощта. На граничния пункт не се попълват декларации и не се правят тестове за коронавирус.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се възползваха от падането на ограниченията за пътуване в ЕС
Хиляди се възползваха от падането на ограниченията за пътуване в ЕС
Опасно време утре: Очакват ни силни гръмотевични бури, валежи и градушки
Опасно време утре: Очакват ни силни гръмотевични бури, валежи и градушки