НОВИНИ

Военноморското училище във Варна вече е с модерен център за спасяване на море

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 15.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Сигурност и правосъдие

Висшето военноморско училище вече има модерен център за търсене и спасяване на море. Комплексът, в който ще се обучават моряци от военния и гражданския флот, се намира в Пункта за базиране във Варна.

Центърът е оборудван с реални корабни системи за спасяване на море. Разполага с бързоходна спасителна и моторна лодка и устройство, позволяващо пускането им на вода.

В центъра ще се извършва целият комплекс от упражнения в реална обстановка.

Флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“: Там се обработва един задължителен спектър от операции, от процедури, които всеки един моряк, както военен, така и моряк в граждански флот трябва да бъде подготвен и да бъде преминал такъв тренинг.

В центъра ще се обучават моряци от военния и гражданския флот. Съгласно международните изисквания те трябва да преминават определена подготовка, спрямо ранга, който имат.

К.д.п. Иван Цонев, преподавател във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“: Най-елементарната е за оцеляване на море. Всъщност този полигон е за хора, които при евентуално напускане на кораба ще управляват спасителните средства.

След практическите занятия завършилите ще получават сертификат, изискван от Морска администрация за всеки член от екипажа на даден плавателен съд.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава 14-дневната карантина за влизащите у нас от Турция
Остава 14-дневната карантина за влизащите у нас от Турция
МОН предлага: Задължителна предучилищна за всички 4-годишни от 2022 г.
МОН предлага: Задължителна предучилищна за всички 4-годишни от 2022 г.