НОВИНИ

След масовото тестване за COVID-19 в Пловдив: Само 1% имат антитела

bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 15.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Само 1% от пловдивчани са изградили антитела срещу коронавируса.

Сред рисковите структури процентите са между 3 и 4. Това стана ясно, след като бяха оповестени резултатите от проведеното официално проучване в Пловдив.

Данните коментира и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който даде висока професионална оценка на екипа, направил изследването по метода ELIZA без нито ден закъснение.

Изследването обхвана 660 точки на Пловдив във всичките 6 района на града. Повече от 1100 души се съгласили да участват, но само 553-ма дали кръвна проба.

Данните от срезовото проучване показват, че от членовете на отделни домакинства носители на антитела са 6-ма. В групата на медиците също са 6, а в категорията на доброволно изследваните - 7 човека.

"Ако приемем че 2% е средният процент, това означава че 98% от хората в Пловдив са податливи на инфекцията. И ако се срещнат с вируса, ще се случат проблеми, което значи, че всички теории „Дай да го пуснем да се вихри и да направим 70% и така да изчезне" - от епидемиологична гледна точка са една голяма глупост", заяви доц. д-р Ангел Кунчев.

В извадката с резултатите от Пловдив са включени и данните от 20 семейства в квартал „Столипиново" и 10 в „Шекер махала". Всички те са отрицателни за коронавирус.

"Това опровергава съмненията, че едва ли не там не се тестват, от самото начало за нас са рискови всички райони и не ги делим на етнически принцип", заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Въпреки събраната информация от проучването, все още има много неизвестни за това как се изгражда защита срещу коронавируса - категорични са експертите.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ пак плаща обезщетенията за безработица на два транша
НОИ пак плаща обезщетенията за безработица на два транша
Коронавирус открит във втора детска градина у нас
Коронавирус открит във втора детска градина у нас