НОВИНИ

Масово тестване за COVID-19 в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 01.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Здраве

В Пловдив започва организацията на първото за страната представително проучване за COVID-19. То ще отговаря изцяло на критериите на Световната здравна организация.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Искаме да има представителство от всички региони в Пловдив задължително макар че проучването е ограничено само в рамките на град Пловдив, като методиката – случайността, която е особено важна. В случая се покрива като на картата на Пловдив ние на случаен принцип обозначим точки, в които след това можем да изпратим писма, освен писмата ще изпратим и екипи , поне 10 екипа ще изградим по двама души. Те ще бъдат основно с представители от РЗИ и по 1 доброволец. Основната единица на проучването е домакинството, ние ще работим с домакинства, не с отделни лица. Колкото са на адреса, толкова. Ако е един човек пенсионер – добре. Ако е семейство с две деца, добре. Ако в Столипиново попаднем на адрес с 14 души вътре – добре, изследваме всички. Така ще имаме представителност и като социални групи, и като етнически състав и като възрастови групи, разбира се, всичко това е абсолютно доброволно.

Д-р Савина Стоицова, епидемиолог, Национален център по заразни и паразитни болести: Работата с домакинства не е най-перфектната извадка, това е най-изпълнима извадка, която все пак може с нея да се работи. И за нас домакинствата ще бъдат единицата, която ще изследваме.

Д-р Сийка Димчева, РЗИ- Пловдив, член на комисията-организатор на изследването: Принципът на изследване ще бъде на първо място случайност, на второ място доброволност. Случайност ще бъде постигната чрез определяне на независими точки в шестте района на град Пловдив. Целта е не да се изследва отделния жител, а домакинството.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се засилен трафик през днешния ден
Очаква се засилен трафик през днешния ден
60 секунди без COVID-19: 61% от читателите по света смятат, че "Хари Потър“ е повлиял на мирогледа им
60 секунди без COVID-19: 61% от читателите по света смятат, че "Хари Потър“ е повлиял на мирогледа им