НОВИНИ

Брегът на Поморийското езеро е затрупан с отпадъци

bnt avatar logo
от БНТ
23:20, 30.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Брегът на Поморийското езеро е затрупан със строителни и битови отпадъци. Зачестили са и опити за изхвърляне на бокуци.

Според екоспециалистите от РИОСВ Бургас отпадъците са донесени от жителите на близкия квартал "Свети Георги" и се трупат от години. Община Поморие ще инсталира десет видеокамери с висока резолюция за двайсет и четири часово наблюдение и контрол на защитената зона.

Черният път към езерото започва веднага след отбивката на колелото по пътя от Поморие към Слънчев бряг. Кварталът, от който идва замърсяването, е на минути път до брега на Поморийското езеро. Според свидетели, от жителите на този квартал идват и редовното изхвърляне на боклуци, и редовните пожари, с които се унищожава сухата тръстика.

Вальо Продромов: Пожарът е от около може би месец, уж неумишлено почти всяка година в късна пролет се подпалва сухата тръсктика, за да могат определени контингенти да изчакат израстването на новата зелена тръстика, с която се произвеждат рогозки, чадъри и такива изделия от този материал и това се повтаря всяка година.

От РИОСВ Бургас казаха, че ще бъде направено ново предписание към общината за почистване на езерото за летния сезон.

Инж.Тонка Атанасова - директор на РИОСВ-Бургас: Всяка година, след което извършваме нова проверка, виждаме, че районът е почистен и след около една година виждаме, че този район придобива пак този облик, който виждате в момента.

Въпреки че езерото е защитена територия, община Поморие не може да се справи с набезите на близкоживеещите роми. Очаква се около езерото да бъдат поставени десет камери за видеонаблюдение, а пътищата по дигите да бъдат затворени.

Иван Алексиев - кмет на община Поморие: Територията е много голяма, много трудно се обхваща и поради тази причина изграждането на видеонаблюдение ще ни помогне много за опазване като цяло на Поморийскато езеро, защото пък след два месеца ще ни изскочи другият проблем - ваденето и продаването на кал, на което също осъществяваме контрол, но си е проблем.„

Засега единствената мярка, която община Поморие може да приложи, е налагането на глоба и конфискация на коня и каруцата, с която се изхвърлят отпадъците на брега на езерото.

Автор: Веселин Григоров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 1 май - Международен ден на труда
Отбелязваме 1 май - Международен ден на труда
Огнище на коронавирус пламна в Център за деца с увреждания във Видин
Огнище на коронавирус пламна в Център за деца с увреждания във Видин