НОВИНИ

Протести и мерки по време на пандемията в Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:43, 30.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Жертвите на коронавируса в света вече са близо 228 хил. - 3 милиона заразени в 190 страни. След САЩ, най-засегнати са Италия, Великобритания, Испания и Франция. Германският канцлер Меркел съобщи, че спортните площадки, музеите и църквите ще отворят врати, но при определени условия. Още мерки за облекчаване на режима ще станат ясни след седмица.

Медици в Италия протестираха срещу липсата на предпазни средства. Лекари и сестри излязоха пред болница в Торино с плакати "Може би не всичко ще бъде наред " и "Герои във вестникарските заглавия, но третирани като просяци". Малка демонстрация имаше и в Рим с искане за финансова помощ от държавата. Някои региони вече олекотиха забраните. Да преминем от "затворете всичко" към "отворете всичко" ще изложи на опасност нашите усилия дотук, предупреди премиерът.

Джузепе Конте - министър-председател на Италия: Едновременното започване на всички икономически, социални и образователни дейности от 4-ти май би довело до неконтролируемо нарастване на заразата.

Жертвите на коронавируса в Испания намаляват още. Те са 286 или най-малко от 20-ти март насам.

В Германия, една от отличничките в борбата с коронавируса, 100 човека заразяват 76, според института Роберт Кох.

Лотър Вайлер - президент на института "Роберт Кох": Репродукционното число е 0.76, което означава, че един инфектиран заразява по-малко един човек.Това е щастливо развитие.

Ограничителните мерки във Федералната република се удължават до 10 май.

На фона на обществено недоволство, сръбското правителство реши да отслаби мерките този уикенд, въпреки предупрежденията на медиците. Вместо пълна карантина ще има полицейски час. Смъртните случаи в страната са 173, заразените 8 724.

Д-р Весна Допуджа - пулмолог в Белград: Като се има предвид срещу какво се борим като лъвове този месец, ние се страхуваме какво ще донесе смекчаването на мерките.Но животът трябва да продължи.

СНИМКИ: БГНЕС

Британският ветеран капитан Том Мур, който събра 30 милиона паунда в помощ на националната здравна служба, получи поздравления от цялата страна по случая 100-тния си юбилей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълчаливо бдение в памет на Милен Цветков и жертвите на катастрофи се проведе в страната
Мълчаливо бдение в памет на Милен Цветков и жертвите на катастрофи се проведе в страната
Как се справят малките търговски центрове в кризата
Как се справят малките търговски центрове в кризата