НОВИНИ

Строителите искат да отпадне забраната за работа от 14 до 16ч. (Обобщение)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 30.04.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Бизнес

Строителният бранш поиска от премиера Борисов да рестартира програмата за саниране на 3 250 сгради за над милиард и 600 милиона лева. Строителите настояват и да се спре наредбата за забрана на работата между 14 и 16 часа следобед.

Строителството да бъде двигателят на икономиката след кризата - за това настояха от бранша.

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: За да се излезе икономически от кризата, е необходимо строително цунами.

Тази фирма работи по два обекта в Пловдив. На терен са между 10 и 20 души. Работният им ден започва с мерене на температурата.

Инж. Христо Каламов - технически ръководител на обект: В момента сме раздали на всички работници маски, ръкавици, каски, които са необходими за строителството, работно облекло + дезинфектант.

Строителите искат от правителството:

Илиян Терзиев - камара на строителите: Да спрем прословутата наредба за забрана на работата между 2 и 4 часа.

Инж. Христо Каламов - технически ръководител на обект: По принцип това с 20 до 40 % намалява работоспособността на хората.

Настояват и за наредба, която да оказва нивата на допустим шум.

Илиян Терзиев - камара на строителите: 5 децибела, 20-30. Да, разбира се да къртиш между 2 и 4 да има паднат главите на хората - катгчн. Но когато имаме непрекъснат режим на работа - може би знаете, че когато се налива бетон - не може да се прекъсне. Някой път ще го изтърпите.

Виталий Шпилевой - технически ръководител на строителна фирма в Бургас: В това време от 2 до 4ч. по принцип фирма може да работи и да прави някакви безшумни дейности.

Страната има готови проекти за санирането на 3 250 сгради на обща стойност един милиард и 605 милиона лева. Строителите са направили предложение до Регионалното министерство:

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: Да се дават на малки и средни фирми, да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да могат колкото се може повече фирми да участват.

Николай Нанков - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Това са онези сгради, които бяха подадени 2016г. през Българската банка за развитие, които стоят и очакват договори с Българската банка за развитие при осигуряване на финансов ресурс.

Да не се спират проекти, а да се осигурят средства, за да се ускорят други - за това настояват строителите.

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: Безобразие е 40 години да не можем да завършим околовръстното, безобразие е 40 години да не можем да завършим магистрала "Хемус".

Между 20 и 25 хиляди работници са се завърнали от чужбина.

Илиян Терзиев - камара на строителите: Искаме точно тези хора, а не да отиват да работят в чужди държави.

В строителния бранш са заети 200 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справят малките търговски центрове в кризата
Как се справят малките търговски центрове в кризата
Препращат пациенти в болницата във Враца заради недостиг на медици във Видин
Препращат пациенти в болницата във Враца заради недостиг на медици във Видин