НОВИНИ

Над 20 000 строители са се завърнали у нас по време на пандемията

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:42, 30.04.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Строителният бранш иска от премиера Борисов да рестартира програмата за саниране на 3 250 сгради за над милиард и 600 милиона. Настояват и да се спре наредбата за забрана на работата между 2 и 4 часа както и да се определят нивата на допустим шум.

Строителството да бъде двигателят на икономиката след кризата - за това настояха от бранша.

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: Английските колеги използват понятието: за да се излезе икономически от кризата е необходимо строително цунами.

Страната има готови проекти за санирането на 3 250 сгради на обща стойност 1 милиард и 605 милиона лева. Строителите са направили предложение до Регионалното министерство:

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: Да се дават на малки и средни фирми, да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да могат колкото се може повече фирми да участват.

Николай Николов - заместник-председател на Камарата на строителите: Тези 3 200, които са готови да стартират в тая програма отново ще създаде заетост на 150 000. Това мултиплицира ефекта за половин милион български граждани.

Николай Нанков - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Това са онези сгради, които бяха подадени 2016 г. през Българската банка за развитие, които стоят и очакват договори с Българската банка за развитие при осигуряване на финансов ресурс.

Да не се спират проекти, а да се осигурят средства, за да се ускорят други - за това настояват строителите.

Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България: Безобразие е 40 години да не можем да завършим околовръстното, безобразие е 40 години да не можем да завършим магистрала "Хемус", безобразие е да не можем да си осигурим път София-Видин.

Строителите искат от правителството:

Илиян Терзиев - Камара на строителите: Да спрем прословутата наредба за забрана на работата между 2 и 4 часа.

Николай Нанков - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Да, лично мнението на министерството е "за", но нека да бъде обсъдено със съответните ресорни други министерства.

Настояват и за наредба, която да оказва нивата на допустим шум.

Илиян Терзиев - камара на строителите: 5 децибела, 20-30. Да, разбира се да къртиш между 2 и 4 да им паднат главите на хората... Но когато имаме непрекъснат режим на работа - може би знаете, че когато се налива бетон - не може да се прекъсне. Някой път ще го изтърпите.

Между 20 и 25 000 работници са се завърнали от чужбина.

Илиян Терзиев - Камара на строителите: Искаме точно тези хора - ако се случат нещата по начина, по който говорихме - те ще си останат тука, а не да отиват да работят в чужди държави.

В строителния бранш са заети 200 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделското министерство вади зеленчукопроизводителите на светло със специална помощ
Земеделското министерство вади зеленчукопроизводителите на светло със специална помощ
Утре КЕВР утвърждава цените на природния газ и топлинната енергия за месец май
Утре КЕВР утвърждава цените на природния газ и топлинната енергия за месец май