НОВИНИ

Плащаме сметките за ток в 30-дневен срок до края на извънредното положение

Николай Минков
от Николай Минков
12:36, 30.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Удължава се срокът за плащане на сметките за ток на домакинствата от 20 на 30 дни, заяви на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Теменужка Петкова.

70% от домакинствата са платили фактурите си за ток навреме и не са се възползвали от удължения срок за погасяване на задълженията към енергийните доставчици, обясни Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: 26% са всъщност плащания, които хората са извършили в рамките на удължения срок вместо 10-20 дни.

Има абонати, които са предпочели да отсрочат фактурите си за ток.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Подписани са над 10 500 споразумения за този период от време, индивидуални споразумения с битови потребители свързани разрсрочване на техни плащания. Няма нито един битов клиент,който да му е спряно захранването поради неплащане.

Петкова увери, че няма забавяне на разплащанията между енергийните предприятия, поради което маже да се удължи срока на плащане на битовите сметки.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Финансовата система на енергетиката, в част електроенергетика е стабилна. И на тази база с моя заповед от днес срокът, свързан с възможността плащане на сметките от страна на битовите потребители се удължава, като от 20 този срок става на 30 дни.

Заради епидемията се отлага излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, което трябваше да се случи на 1-ви юли.

Енергийният министър заяви, че не се предвижда отлагане на сметките за парно. Тя уточни, че до дни КЕВР трябва да посочи с колко ще преизчислят фактурите ни за настоящия отоплителен сезон, заради поевтиняването на газа с 40 % отминалия август до края на март тази година, което не е отразено от топлофикационните дружества.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Хората трябва да бъдат спокойни, че на база на това преизчисление на тази разлика ще бъде взета предвид и ще им бъде приспадната.

Петкова обясни, че продължават работата по големите енергийни поректи АЕЦ "Белене", интерконекторът с Гърция и "Балкански поток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре КЕВР утвърждава цените на природния газ и топлинната енергия за месец май
Утре КЕВР утвърждава цените на природния газ и топлинната енергия за месец май
Бойко Борисов разговаря с президента на Френската република Еманюел Макрон
Бойко Борисов разговаря с президента на Френската република Еманюел Макрон