НОВИНИ

Кимия Ализаде чака репежаш след драматична загуба в Париж

Натурализираната българка изпусна успеха в заключителните секунди на срещата си.

Кимиа Ализаде
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:33, 08.08.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската националка Кимия Ализаде допусна драматична загуба на осминафиналите на олимпийския турнир по таекуондо в категория до 57 килограма в Париж.

Родената в Иран бронзова медалистка от Рио 2016 Ализаде претърпя поражение с 1:2 части (10:7, 5:6, 7:7) от настоящата световна шампионка при 53-килограмовите и шампионка на Азия от Чунчон 2022 Нахид Кияни (Иран), втора поставена в схемата.

Натурализираната българка започна силно и поведе с 4:0, след което взе първата част с 10:7. Във втората тя дръпна с 5:0, но допусна обрат и загуби с 5:6. В решаващата трета част Ализаде водеше със 7:3 само 11 секунди преди края, но не успя да опази преднината си и с късна атака 4 секунди преди края Кияни успя да пласира два удара и да изравни за 7:7, а в последствие съдиите й присъдиха победата.

Така българската националка ще трябва да разчита иранката да се класира за финала по-късно днес, за да я изтегли за репежаш за бронза.

26-годишната Ализаде беше много разочарована след двубоя и отказа да говори с българските журналисти.

Ализаде получи български паспорт през тази пролет и вече донесе първо отличие за страната със златото на Евро 2024 в Белград през май, макар и в по-горната категория до 62 килограма.

Тя участва за трети път на най-големия спортен форум при дамите, като предишните два пъти защитаваше цветовете на родината си, а в Париж прави дебют за България. В Рио през 2016 година Ализаде донесе първо олимпийско отличие в историята за Иран при жените, а на следващите Игри в Токио 2020 се нареди на пето място. Тя е и златна медалистка от младежките Олимпийски игри в Нанцзин преди десет години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2024 година може да е най-топлата в историята
2024 година може да е най-топлата в историята
След 7 години в изгнание: Пучдемон отново в Испания
След 7 години в изгнание: Пучдемон отново в Испания