НОВИНИ

Кинезитерапевт е доброволец в COVID отделение в Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 26.11.2020
7202
Чете се за: 01:45 мин.
Регионални

Почти месец кинезитерапевт помага на лекарите в COVID отделението на болницата в Търговище. Стойчо Русев е решил да остане в инфекциозното отделение на лечебното заведение, докато там имат нужда от него или отмине пандемията.

На равно с медиците на първа линия от инфекциозното отделение, Стойчо Русев полага грижи за болните от коронавирус в търговищката болница. Разказва, че в началото е имал притеснения, но след като приема мисията на доброволец - преодолява страха.

„Лично аз не съм се сблъсквал с такъв тип болест, в началото беше малко страшно, но това с времето се преодолява, по принцип се пазим, както е с персонала в нашето инфекциозно отделение се пазят, така и ние трябва да пазим другите хора около нас, близките и семейството най-вече. Но страхът изчезна, по принцип това е за много кратко, когато влезеш вече в самото отделение, усещаш, че няма място за страх тогава“, каза Стойчо Русев, кинезитерапевт, доброволец в МБАЛ-Търговище.

Младият доброволец е доволен, че може да помага на лекарите в COVID кризата. Споделя, че е щастлив, когато вижда усмивката в лицата на хората от COVID отделението. Стойчо казва, че работата му е най-добрата школа за придобиване на опит и знания.

"Аз за първи път влизам в такова отделение, моята професия, която съм завършил, няма нищо общо с отделението, в което съм в момента, но гледам това, което съм научил като студент и след като съм завършил, понеже има много хора, които са на легло и имат нужда от раздвижване. И когато виждаш в очите на пациента, че ти му помагаш, само погледът му е благодарен, по този начин дето се вика, "се храним" с това, с благодарността на хората, когато погледнат в очите ни и че им помагаме", каза Стойчо Русев, кинезитерапевт, доброволец в МБАЛ-Търговище.

В търговишката болница стажант е и Ирена Мирчева. Тя е студент в Медицинския университет във Варна.

"Работата, която извършвам тук, и нещата, които ги виждам, изключително много ми помагат за бъдещата ми кариера и реализация, както вече споменах, медицината се учи при леглото на болния. И, въпреки че лекарят по правило не извършва чак толкова манипулации, от гледна точка на поставяне на абокат, катетър, инжекции, антибиотици, аз искам да науча тези неща и затова съм тук. За мен изключително е важно това, което виждам и научавам, самата среща с пациентите също е от изключително голямо значение за нас – бъдещите лекари и медици", каза Ирена Мирчева, студент 5-и курс – доброволец в МБАЛ-Търговище.

"Естествено имаме нужда от такива хора, естествено е и горещо поздравявам всяка такава инициатива и ги очакваме с нетърпение", каза Д-р Иван Светулков, изп. директор на МБАЛ-Търговище.

"Призовавам всички, които учат, и всички, които са завършили медицина, или дори да не е свързано с медицината, ако не ги е страх и имат възможност, ако тяхното семейство ги подкрепя, нека да се запишат като доброволци не само в нашия град, и в други градове има болници, които имат нужда от доброволци, имат нужда от персонал, мисля, че ще е добре дошло за всяко отделение да има нови попълнения", каза Стойчо Русев, кинезитерапевт, доброволец в МБАЛ-Търговище.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повечето родители в Русе подкрепят затварянето на детските градини
Повечето родители в Русе подкрепят затварянето на детските градини
Бухалът Рокфелер вече е у дома си
Бухалът Рокфелер вече е у дома си