НОВИНИ

Тръмп помилва бившия си съветник Майкъл Флин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:31, 26.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
САЩ

Отиващият си американски президент помилва свой съветник, признал, че е дал неверни показания на ФБР. А избраният за държавен глава честити Деня на благодарността със специално обръщение.

В Туитър Доналд Тръмп написа, че за него помилването на Майкъл Флин е голяма чест, поздрави бившия си съветник по национална сигурност и семейството му, и добави, че е сигурен, че те ще имат "фантастичен" Ден на благодарността.

През 2017 година Флин призна, че е излъгал ФБР за контактите си с тогавашния руски посланик в САЩ, въпреки че по-късно се опита да отрече твърденията си. Флин беше разследван по делото за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, спечелени от Тръмп.

Междувременно привърженици на републиканската партия в Пенсилвания организираха изслушване във връзка с изборите. В него - по телефона се включи Тръмп, като многократно повтори, че е имало огромни изборни измами, но без да даде доказателства.

А избраният за президент Джо Байдън направи обръщение към нацията по случай Деня на благодарността. Той прикани американците да пренебрегнат празничните традиции - да не пътуват и да не правят големи фамилни събирания.

"Сега сме изправени пред дълга, тежка зима. Водим почти едногодишна битка с този вирус. Това ни донесе болка, загуба, разочарование. Костваше толкова много животи. 260 хиляди американци и повече. Раздели ни. Ядоса ни. Настрои ни един срещу друг. Знам, че страната се изтощи от тази борба. Но ние трябва да помним - ние сме на война срещу вируса, а не един срещу друг", каза Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

Според Байдън - 21 век ще бъде американското столетие.

"В идващите месеци и години ще възвисим гласа си и в песента ни ще се пее за спасени животи, поправени неправди и за една обединена нация. Приятели, семейство Байдън към вас - където и да сте както и да празнувате - пожелаваме Ви честити ден на Благодарността. Бог да Ви благослови, и Господ да пази войниците ни", каза Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни буферни паркинги в София заради силното замърсяване на въздуха
Безплатни буферни паркинги в София заради силното замърсяване на въздуха
Германия поиска ски курортите в ЕС да останат затворени
Германия поиска ски курортите в ЕС да останат затворени