НОВИНИ

Китай изпрати трима тайконавти в Космоса

bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 05.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Китай изпрати още трима тайконавти към орбиталната си станция, която е в процес на изграждане. Екипажът ще остане в Космоса половин година.

Нов етап за Китай в покоряването на Космоса. Трима тайконавти се отправиха към "Небесния палат" - станцията с поетично име, която Пекин изгражда в орбита.

Корабът "Шънджоу-14" беше изстрелян в 10.44 ч. местно време от стартовата площадка в пустинята Гоби. Около седем часа по-късно той се скачи с космическата станция "Тянгун".

Главна задача на тримата тайконавти е да инсталират два нови лабораторни модула, които ще бъдат изстреляни от Земята през юли и октомври. Станцията ще се разшири значително и конструкцията ще придобие формата на буквата Т.

"Мисията е доста по-сложна и затова се подготвяхме две години и половина", заяви Чън Дун, командир на екипажа.

В екипажа е и 43-годишната Лю Ян, която е първата жена тайконавт.

"Мисията ще продължи половин година и се надявам, че мога да обясня на детето си като на възрастен защо трябва да я изпълня и защо се налага да отсъствам толкова дълго време", коментира тя.

В Космоса тайконавтите ще работят по осем часа, но ще имат и лично време.

"Ще говоря със семейството и колегите си. Хубаво е, че можем да се обаждаме от Космоса, точно както на Земята", казва Цай Сюйчжъ, член на екипажа.

По план китайската космическа станция трябва да е готова до края на годината. В завършен вид тя ще разполага с допълнителни 110 кубически метра пространство и шест спални помещения и две санитарни зони.

Този екипаж ще е първият, който в края на мисията си ще съжителства за кратко в станцията със следващите тайконавти.

Китай е изключен от Международната космическа станция по настояване на САЩ, но инвестира милиарди в собствена амбициозна космическа програма. "Тянгун" е третата китайска космическа станция. Очаква се да работи над 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Лечков: Липсва ни класа
Йордан Лечков: Липсва ни класа
Адриан Андреев започна с успех в Орландо
Адриан Андреев започна с успех в Орландо