НОВИНИ

70 години на трона: За пътя от принцеса Лилибет до кралицата, чието име всички знаем

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:21, 05.06.2022
9632
Чете се за: 10:02 мин.
Европа
Слушай новината

С грандиозен концерт и плеяда от звезди, в Лондон беше кулминацията на 4-дневните чествания за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора.

Забележителна, впечатляваща, изпълнена със събития - всичко това можем да кажем за биографията на британската кралица. Елизабет Втора - жена, която посвещава целия си живот на дълга - към семейството, към короната и поданиците. Но и жена, която има своите чисто човешки моменти на слабост. Жена, която извървява пътя от принцеса Лилибет до символ на устойчивостта и традициите и благодарение на това днес, когато чуем "кралицата", никога да не се питаме "коя".

Младата принцеса Елизабет не подозира, че някога ще бъде кралица. Когато е само на 10 години, светът ѝ се променя завинаги. Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а баща ѝ Джордж Шести става крал. Лилибет, както я наричат близките, е посочена за наследница на трона. И започва живот, посветен на една дума - служба.

Ранните години

По време на Втората световна война тя и сестра ѝ - принцеса Маргарет правят обръщение по радиото - две деца се обръщат към всички свои връстници, които подобно на тях, живеят в ужаса на войната.

"Правим всичко по силите си, за да помогнем на нашите моряци, войници и летци. Опитваме се също така да се справим със своята част от опасността и тъгата, които войната носят.

В годините до края на войната, младата принцеса се учи да бъде механик, научава се и да шофира, макар да няма книжка. Страст, която има и до ден днешен.

6 февруари 1952 година - светът ѝ се преобръща отново. Едва на 25, твърде млада за отговорността, която предстои да поеме, омъжена неотдавна за голямата си любов - Филип. Двамата са в Африка, където я застига новината за смъртта на баща ѝ. Съобщава ѝ я лично принц Филип - човекът, който тя през следващите 7 десетилетия ще нарича свой камък и опора.

Светът проследява с интерес коронацията на новия монарх. От този ден нататък, няма да има човек, който да не знае, че когато чуе дори само "Кралицата", то това е Елизабет Втора.

"С цялото си сърце ще се боря за това да бъда достойна за вашето доверие", заявява тя.

Кралицата е имала над 21 000 публични ангажименти, посетила е над 100 държави, посрещнала е в Бъкингамския дворец 112 държавни ръководители. Патрон е на над 500 организации, помогнала е на милиони. Понякога дори само с думи за утеха.

"Влиянието ѝ се простира по целия свят. Тя е посланик на Великобритания, на нашите ценности и демокрация. Вярвам, че е обичана навсякъде, не само в страните, които са част от Короната", казва Пени Джунър, кралски биограф.

"Тази изключителна жена заслужава много. За мен тя винаги е била пример - не, защото съм искала да бъда царица - никога, а защото тя е и устойчива, и е водила цялата нация в трудни моменти, когато баща й е бил вече малко уморен по време на Втората световна война. Тя е била към военните сили по време на Втората световна война, ходила е в бомбардировките, никога не се е отказвала от нищо. Тя е просто пример за тази нация. Затова мисля, че англичаните ще я прежалят трудно", смята Мария Конакчиева.

Това, с което винаги се отличава, особено в по-зрялата си възраст, са ярките цветове, с които избира да бъде облечена. За да се вижда отдалеч. Не е тайна и че макар кралският протокол да изисква дискретен, почти невидим грим, Елизабет Втора обожава червило.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Освен за семейството и поданиците си, британската кралица има специално място в сърцето си, запазено за любимите ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30 - първото - Сюзан, остава непрежалимо за нея и до днес. Казват, че принц Филип никак не харесвал факта, че макар дворецът им да има десетки спални, коргитата спят при тях. А всяка Коледа Елизабет Втора лично пълни чорапчета с лакомства за своите любимци.

Има слабост и към конете, обича ездата, а също и да ходи на лов, когато е в шотландското си имение Балморал.

Едно различно семейство

Кралицата има четири деца и десет правнучета. Сложни са отношенията със сестра ѝ Маргарет, която някога така и не получава благословията на Кралицата да се омъжи са своя любим, който е разведен. Вина, която казват, че Елизабет изпитва и до днес.

За 7 десетилетия на трона, Елизабет Втора нито веднъж не изневери на стила си - винаги обрана, винаги сдържана. Дори, когато в началото на 90-те синът ѝ Чарлз се развежда с лейди Даяна. Смята се, че това за Елизабет Втора е сред най-разтърсващите скандали. А когато Даяна загива в катастрофа в Париж, британците следят отблизо как ще реагира Кралицата.

През следващите години кралското семейство е разтърсено от още скандали - решението на принц Хари да се откаже от кралските си ангажименти и да заживее отвъд Океана. И обвинението срещу сина й принц Андрю в сексуален тормоз.

На Елизабет Втора служат 14 британски премиери - първият е Уинстън Чърчил, последният - Борис Джонсън. Макар и да не се намесва пряко в света на политиката, с изтънчения си стил успява да покаже какво всъщност мисли. Така, когато Великобритания гласува за излизане от ЕС, кралицата избра да се появи със синя шапка, върху която имаше жълти цветчета. Никой нямаше съмнение, че това е нейният елегантен начин да покаже, че вярва, че "Брекзит" е грешка.

"Тя е изкусен дипломат. Знае точно как се играе тази игра. Знае какво да каже и как да го каже. Това не е благодарение на нейните съветници, това е качество, което тя просто притежава. Срещала се е с някои от хората, приемани за символ на добротата по света, разговаряла е и с диктатори. Знае точно какво да каже на всеки един от тях, подхожда с уважение и те й отвръщат със същото", казва Чарлз Рей, журналист.

А понякога и с изтънчено чувство за хумор. Като този миг през 2021 г. по време на среща на лидерите от страните от Г7.

"Трябва ли да изглеждаме така, сякаш си прекарваме добре?", пита кралицата

От възкачването си на трона през 1952 година кралица Елизабет Втора е неизменна част от поддържането на "специалните отношения" между Великобритания и Съединените щати. От Хари Труман до Джо Байдън - десет са американските президенти, с които тя се среща. Най-запомняща се, но заради грубото нарушаване на протокола, остава визитата на Доналд Тръмп.

Среща се с най-значимите личности на 20-и и 21-ви век, а знаменитостите, които имат честта да се запознаят с нея са от Мерилин Монро до Анджелина Джоли. Елизабет II е първият човек, изпратил имейл от Великобритания. Години по-рано - през 1957 г. с навлизането на телевизията във Великобритания, кралицата започва да отправя традиционното си коледно послание от екрана.

7 десетилетия Елизабет Втора преминава през живота с неподправен стил и изтънченост. От възкачването си на трона връща доверието на британците в монархията. Към днешна дата 9 от 10 души на Острова са категорични, че Великобритания трябва да бъде конституционна монархия. Трудна ще бъде задачата на принц Чарлз, когато някой ден наследи майка си на трона. А мнозина са категорични, че не той, а синът му Уилям трябва да бъде следващият монарх.

Над 10 000 бяха проявите през изминалата седмица, с които британците отбелязаха платинения юбилей на кралицата. Кулминацията беше в събота, когато на зрелищен концерт пред Бъкингам, за пореден път Елизабет Втора показа, че не се притеснява да влезе в нетипична роля, като например... да пие чай с мече. И не кое да е - а мечето Падингтън - символ на всички деца мигранти.

Вижте повече в репортажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 6 юни: След нападението в Самоков – как работят лекарите и как ще продължи разследването?
"Денят започва" на 6 юни: След нападението в Самоков – как работят лекарите и как ще продължи разследването?
Захарна изложба зарадва жителите на Несебър
Захарна изложба зарадва жителите на Несебър