НОВИНИ

Войната, ден 102: Русия поднови атаките в Киев, ожесточени боеве в Северодонецк

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:46, 05.06.2022
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

След седмици на затишие, руската армия отново атакува украинската столица. Един човек е в болница. Шефът на украинските железници съобщи, че е поразен вагоноремонтен завод. Съветникът на президента Зеленски, Михайло Подоляк, призова Запада да наложи още санкции срещу Москва и да достави повече оръжие за Украйна.

Серия експлозии разтърсиха части от Киев, за първи път от 28 април насам. Ударите са били в столичните райони "Дарницки" и "Днепровски". Москва обяви, че мишените в района на града са били военни.

"Въздушно-космическите сили на Русия унищожиха в околностите на Киев с високоточни ракети с голям обсег доставени от източноевропейски страни танкове Т-72 и друга бронирана техника, намиращи се във вагоноремонтно предприятие", Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Според жител на Киев в обекта не е имало оръжие.

"Работилниците бяха ударени, какво има вътре? Нищо няма, инструменти, какво би могло да има? Има ли военно оборудване или нещо такова? Това е фабрика, в нея се ремонтираха вагони", заяви Леонид.

Ожесточени боеве продължават да се водят в района на Северодонецк. Ситуацията е изключително трудна, каза президентът Зеленски. По-голямата част от града е разрушена, хиляди хора са в бомбоубежища, предаде Би Би Си. Управителят на Луганска област съобщи подробности за обстановката.

"Руснаците контролираха около 70% от Северодонецк, но през последните два дни бяха изтласкани. Сега градът е разделен приблизително на две", обясни той.

Губернаторът разпространи и кадри от разрушенията в Лисичанск, недалеч от Северодонецк. Жители на разрушения Ирпин вече започват да се връщат по домовете си.

Това са направили и бебето Федир и майка му в Киев. Момченцето е родено в мазето на болница на 25 февруари, вторият ден от войната.

"Казах му да бъде благодарен на хората в тази страна и да носи специалния украински дух", споделя майката.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег. Според Путин новите оръжейни доставки за Киев ще доведат до "удължаване на конфликта".

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" обяви, че руска крилата ракета е прелетяла тази сутрин "опасно ниско" над голяма атомна електроцентрала. Става дума за Южноукраинската АЕЦ. Тя се намира в Николаевска област, на 350 км южно от Киев. Централата е втората по големина в Украйна.

Испания ще достави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана и танкове "Леопард" като стъпка за засилване на военната си помощ за Киев. Това съобщават правителствени източници на изданието "Ел Паис". Мадрид освен това ще осигури базово обучение на украинските военни как да използват танковете. То ще се състои в Латвия. Испания до този момент е доставила боеприпаси, лично предпазно снаряжение и леко оръжие.

Санкциите на Русия срещу "Газпром Германия" и неговите дъщерни дружества могат да струват на германските данъкоплатци и потребители на газ допълнителни 5 млрд. евро годишно, за да плащат за заместващ газ. Това твърди изданието "Велт ам Зонтаг", като цитира представители на бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна стрелба в САЩ - трима души са убити във Филаделфия
Поредна стрелба в САЩ - трима души са убити във Филаделфия
Водолази почистиха морското дъно край о. Света Анастасия по случай Деня на околната среда
Водолази почистиха морското дъно край о. Света Анастасия по случай Деня на околната среда