НОВИНИ

След агресията срещу медици в Самоков: Двама са задържани, адвокатът им предлага споразумение (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 05.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Две обвинения бяха повдигнати на нападателите на лекари от Спешното отделение в Самоков. Едното е за хулиганство, а другото - за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице. Прокуратурата задържа синовете на починалия 53-годишен мъж в ареста за 72 часа.

Самоков - събота късния следобед - около 17.30 ч. мъж е доведен от неговите близки в тежко състояние в спешното. Медиците казват, че са направили всичко по силите си. Състоянието на мъжа не позволявало да се транспортира към София.

"Оплакването е, че не може да диша. В тежко общо състояние. Веднага са започнали реанимационните мероприятия, които продължават около два часа. Няма забавяне във влизането му в спешна зала. Изследванията показват показатели, несъвместими с живота. Реанимационните действия продължават над пациента, когато близките разбиват вратата и влизат - цяла тълпа вътре в спешната зала", казва д-р Ивалина Трендафилова - отговорник на Спешния център в Самоков.

"Почнаха да ни гонят навънка, почнаха да ни бутат, което аз имам право да влезна при него. Той ме хванал от тука доктора и ме бута, хвана ме и сестрата също. И в един даден момент при него никой нямаше. Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора, исках да го бия. Той се затвори в стаята", каза Маргарита Петрова - съпруга на починалия.

Краят за мъжа е фатален. Реакцията на близките - крайна, по разказ на медиците. Докторът е ударен неколкократно, а апаратурата разхвърляна. Медиците са принудени да се затворят в стаята за отдих.

"Нямаше никакви побоища. То беше само една паника", твърди Ани Петрова - снаха на починалия.

Като "поредно" - така медиците определят нападението над лекарски екип.

"На физическа агресия ставам жертва за първи път, на вербална агресия да кажем и психически тормоз сме жертва ежедневно", казва д-р Любомир Ал Хакак - лекар в Спешния център в Самоков.

"Чупене на врати, чупене на прозорци - с това вече сме свикнали и едва ли не ни е ежедневие", допълни д-р Трендафилова.

За да не ескалира напрежението, са мобилизирани всички екипи на районното полицейско управление. Към тях се присъединява и жандармерия от съседни районни управления. Първоначално са задържани петима, а впоследствие в ареста остават двама - синовете на починалия.

"Наистина съжаляват и се извиняват, и биха поднесли извинение на всички хора, които са присъствали там. В никой случай не са целели нито да наранят, нито да обидят. Те ще поемат отговорността за своята постъпка. Съгласни са и разбират, че тяхното поведение е укоримо", коментира Аделина Натина - адвокат.

Адвокатът на двамата мъже предлага споразумение. По случая е образувано досъдебно производство.

"Извършители на престъплението са две лица. На същите ще бъдат повдигнати обвинения за две престъпления, а именно за причиняване на телесна повреда на медицински специалист. Както и престъпление по член 325, а именно хулиганство, извършено с изключителна дързост", заяви Ваня Панева - районен прокурор в Самоков.

Прокуратурата постанови мярка за задържане до 72 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Байерн: Очаквам Левандовски да играе при нас и през следващия сезон
Президентът на Байерн: Очаквам Левандовски да играе при нас и през следващия сезон
Надал след триумфа: Не знам какво ще се случи в бъдеще, но ще продължа да се боря
Надал след триумфа: Не знам какво ще се случи в бъдеще, но ще продължа да се боря