НОВИНИ

Уникална трансплантация на бъбрек даде шанс за нов живот на 26-годишен пациент

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:01, 05.06.2022
5861
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Уникална за България трансплантация в болница "Лозенец" даде шанс за нов живот на млад пациент. Специфичното за случая е, че присаждането на бъбрек е извършено след изграждане на пикочен мехур от тънко черво, взето от самия опериран.

С 26-годишния Димитър Василев се срещна Паулина Найденова.

"Казвам се Димитър Атанасов Василев. На 26 г. от село Капитан Димитриево, област Пазарджик. През 2018 г. д-р Борил Петров ми направи изкуствен пикочен мехур, а сега вече през тази година май месец дочакахме и трансплантацията."

Беше един обикновен ден, когато ми се обадиха преди няколко седмици за трансплантация. Бях излязъл край града с приятели на нещо като пикник и си прекарахме страхотно и когато аз получих това обаждане, три пъти питах дали ми се обаждат за трансплантация. Аз хем изслушах целия разговор и накрая пак ги попитах: „Извинявайте, Вие сега за трансплантация ли ми се обаждате?“ Защото не можах да повярвам", разказа Димитър.

"Той дойде за първи път при нас преди около 4 г., все още току що включен в листата на чакащи за трансплантация. Особеното за този случай е, че пациентът е имал вродено бъбречно заболяване, което е наложило за много дълъг период от време бъбрекът да бъде изключен за функция. И в такива случаи един орган, който не функционира, постепенно губи своите функции и предназначението си. При него специално мехурът се беше свил и беше с размера на един орех, а когато ще се прави трансплантация е много важно къде, как ще се дренира урината. Този бъбрек някъде трябва да отделя урината и когато няма пикочен мехур трансплантацията се обезсмисля и това наложи при него на първия акт като подготовка за трансплантацията да бъде изграден нов пикочен мехур от тънко черво. Това се случи преди около 3 години и оттогава той чака шанса си за трупен донор да бъде трансплантиран. Такъв се появи началото на месец май и извършихме тази трансплантация", разказа д-р Борил Петров – началник на Клиника по урология в МБАЛ „Лозенец”.

Изграждането на пикочен мехур от тънко черво на пациента преди трансплантацията на бъбрек прави случая уникален за България.

Вижте и още от историята за трансплантацията в репортажа на Паулина Найденова.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Липсват реформи, управляващите се оправдават за всичко с войната
Екатерина Захариева: Липсват реформи, управляващите се оправдават за всичко с войната
Искрен Веселинов, ВМРО: Палежът в Битоля е акт на омраза към българщината
Искрен Веселинов, ВМРО: Палежът в Битоля е акт на омраза към българщината