НОВИНИ

Искрен Веселинов, ВМРО: Палежът в Битоля е акт на омраза към българщината

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 05.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Палежът на българския културен клуб "Иван Михайлов", който беше извършен вчера рано сутринта, е извършен от мъж с велосипед, който е излял запалителна течност и е подпалил входната врата на сградата. Това обяви, че е видяла от записите на камерите външният ни министър Теодора Генчовска, която е на двудневно работно посещение в Скопие.

Темата в студиото на "Говори сега" коментира съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов.

"Този варварски акт е следствие на една политика на българомразство, която се възпитава още в учебниците на Северна Македония, преминава през техните медии. Това е акт на омраза към българщината. В Македония не само палят български клубове, а изчегъртват български светци от иконите. Това е причината ние да не искаме Македония в този си вид да влезе в Европейския съюз", заяви той.

Обществото се мобилизира по тази тема, смята Веселинов. Заяви, че Договорът за добросъседство е бил най-доброто и единствено възможно начало за преговорите. А с пускането на РСМ в НАТО е неутрализирана тезата за "руската заплаха" срещу страната, коментира още Веселинов.

ВМРО настоява за радикална промяна на Конституцията

ВМРО има готовност да организира референдум по темата Северна Македония.

"Въпросът е има ли необходимост от него или не. Според всички заявки, които управляващата класа прави, няма да има отстъпление, тоест, причина да свикваме референдум няма. Но ако има и най-малко съмнение, че след подобни актове като палежа, управляващите са готови да предадат българската кауза, ние не само ще свикаме референдум, но и ще катализираме необходимата обществена енергия за да предотвратим такъв акт", каза Искрен Веселинов.

Според него в рамките на последните две десетилетия обществото избира "спасители" за управляващи, а това търсене на чудеса в политиката означава, че институциите не работят.

"Най-комичното е, че всеки от тези спасители в края на мандата се превръща в това, от което е дошъл да ни спасява. Бойко Борисов дойде да премахне корупцията на тройната коалиция, накрая беше свален с бунтове, в подозрения за корупция. Същото се случва и сега - най-бързо рушащият имиджа си кабинет се забърква в антикорупционни скандали и се превръща в прокорупционна сила", смята Веселинов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална трансплантация на бъбрек даде шанс за нов живот на 26-годишен пациент
Уникална трансплантация на бъбрек даде шанс за нов живот на 26-годишен пациент
Черно море стартира подготовка с трима нови
Черно море стартира подготовка с трима нови