НОВИНИ

Настимир Ананиев, ПП: Обединяването на общини ще осигури по-добри административни услуги и конкуренция

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 05.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващата коалиция ще обсъди предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничен. Темата в "Говори сега" коментира депутатът от ПП Настимир Ананиев.

"На кръгла маса наши партньори от социалдемократите предложиха тази промяна и ние мислим, че това е един добър вариант, за да може българските общини да имат някакъв шанс", каза той.

По думите му в България има твърде много общини, а няма население.

"Има места, в които най-големият работодател е общината, няма абсолютно никакъв бизнес и никой друг не дава работа. Това може ли да бъде община, която да може да се издържа, да мине към модел на децентрализация? Ако общината е единственият работодател, аз не виждам как това може да се случи. Има много общини, които са в технически фалит".

Сливането на общини ще предостави по-добри административни услуги, освен това те ще могат да се конкурират помежду си, заяви депутатът. Според Ананиев досега инвестициите са се насочвали предимно към Южна България, за сметка на северната част на страната.

"За мен лично Северна България има страхотен потенциал, имайки предвид, че румънският пазар ни е на тепсия, дава много възможности за бизнес, за икономическа активност и всичко останало. Сливането на общините не трябва да плаши някого", коментира той.

Като пример Ананиев посочи общините да бъдат намалени от 265 на 165, но след внимателен анализ на данните от преброяването на населението. Друга идея на управляващите е кметовете и общинските съветници да могат да бъдат избирани само за два мандата.

"Два мандата значат 8 години. Ако един кмет за 8 години не може да свърши това, което иска, ще може ли да го свърши за 20? Един общински съветник също. Хората в България знаят, че има частни общини - в които кметът коли и беси заедно с още няколко човека, които обикновено вечер сядат на софра и решават какво се случва в общината. Ние трябва да се борим с този модел, трябва и да се вкарат нови хора в политиката."

Идеята не е противоконституционна, уверили са юристите на въпросната пресконференция на ПП.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощни бури във Франция отнеха живота на един човек, други 15 са ранени
Мощни бури във Франция отнеха живота на един човек, други 15 са ранени
Задържаха мъж от Благоевград, превозвал наркотици през границата с Гърция
Задържаха мъж от Благоевград, превозвал наркотици през границата с Гърция