НОВИНИ

Известният чешки писател Мартин Вопенка представи книгата си "Новата планета" на литературния фестивал в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:20, 05.06.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

У нас, като специален гост на Софийския литературен фестивал, е известният чешки писател Мартин Вопенка. Той представя романа си "Новата планета" - книга, която преди 6 години предсказа бъдещето, в което вече живеем.

Сравняват книгата му с "Игра на тронове" и "Игрите на глада", но с разликата, че е по-дълбока и поставя важни въпроси за нашата цивилизация. Днес Вопенка раздаде автографи на Пролетния базар на книгата пред НДК.

Чипиране на хора, ограничителни мерки, дезинформация, онлайн образование, отнемане на свободи. Мартин Вопенка пише книгата си "Новата планета" шест години преди да се появи пандемията от COVID-19, но предвижда неща, които съвсем скоро ще преживеем в бъдещето. Предвижда още енергийна криза и голяма популация на населението.

"За мен бъдещето винаги е по-интересно от миналото, то е по-важно от миналото. Аз не казвам, че всъщност съм познал това, което ще стане в бъдещето, защото представям просто една от неговите версии. В тази книга бъдещето не е много добро, има две цивилизации. Едната е много развита, другата - много изостанала. Нито едно от двете не е добро за нас", коментира Мартин Вопенка.

Преводач на книгата на български е Красимир Проданов. Според него най-ценното в нея е посланието: да осмислим какво би станало с планетата ни, ако утре се събудим и липсват част от ресурсите, с които сме свикнали.

Изведнъж ние ще заживеем в развалините на нашата цивилизация, просто ще се върнем в епохата преди технологиите, това ще е невероятен шок - смята преводачът - "Героите в романа му живеят изолирани един от друг. Децата от малки не виждат други хора. Когато искат да се срещнат с приятели, те просто включват чрез мисловно нареждане стената зад тях. И единственият контакт е с помощта на технологиите.

Главният герой на книгата Дан, израснал в тази затворена цивилизация, повтаря съдбата на библейския Йосиф, предаден от братята си. Интересен факт е, че Мартин Вопенка пише от шестгодишен. В Чехия го определят като местния Джордж Мартин, заради въздействието върху въображението на читателите. Завършил е ядрена физика, защото по времето на социализма в Чехословакия му било забранено да учи хуманитарна специалност.

"В крайна сметка физиката ми помага. Мислех, че това е изгубено време, но сега ми е от полза това, което съм научил за Космоса и процесите в него", споделя писателят.

Вопенка казва още, че в България е открил много сериозни читатели на книгата си, които са достигнали да изводите, към които ги води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия разби България с 5:2 в Разград
Грузия разби България с 5:2 в Разград
Мощна буря в Бургас нанесе множество материални щети
Мощна буря в Бургас нанесе множество материални щети