НОВИНИ

Антикризисните мерки, заложени в бюджета, по-скоро ще стимулират инфлацията, смятат икономисти

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:12, 05.06.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас

Съществена част от антикризисните мерки, заложени в актуализацията на бюджета, ще бъдат насочени към пенсионната система. Това коментира пред БНТ председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев. Според опозицията от ГЕРБ обаче няма осигурено финансиране, което да направи тази мярка устойчива. Заложените в актуализацията мерки няма да ограничат инфлацията, а по-скоро ще я стимулират, смятат експерти.

1 милиард и 400 милиона лева от общо 2 милиарда лева, предвидени в актуализацията на бюджета за антикризисни мерки, ще бъдат насочени към пенсионната система. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев. От 1 юли пенсиите ще бъдат вдигнати с 10 процента, а ковид добавката от 60 лева става част от пенсията. От 1 октомври също ще има преизчисление.

"От 1 октомври поправяме една сериозна несправедливост от 2008-ма година, когато беше направено последното преизчисление. Ще намалим разликата между стари и нови пенсии с индивидуално преизчисление. Очакваме от 2 милиона пенсионери, 720 000 да получат допълнително увеличение. С което средната пенсия ще се увеличи на 720 лева. А ние я заварихме 420 лева преди две години, когато дойдохме със служебното правителство", обясни Арабаджиев.

Искрен Арабаджиев, ПП: С минималната пенсия от 467 лв. всички пенсионери с трудова дейност ще са над линията на бедност

Според бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов обаче, няма осигурено устойчиво финансиране за тези разходи:

"Ако погледнете актуализацията, те планират да плащат пенсии с пари от Брюксел. През 2022 година се очаква да постъпи малко над милиард по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с 1,5 милиарда увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този разход", смята Горанов.

Владислав Горанов: Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване

Според експерти заложените в актуализацията на бюджета мерки, като компенсацията от 25 стотинки на литър за най-масовите горива например, не само няма да намалят инфлацията, но дори ще я стимулират:

"Мярката е: "гасим пожар, като правим наводнение", защото изливането на пари на калпак за подпомагане на цени на определени стоки, е най-голямата грешка според мен. Защото не се подпомагат най-нуждаещите се , а се влиза в един социализъм - на всеки по колкото може", коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"Правителството, и нашето, но и в глобален план, виждаме как се отпускат едни компенсации, актуализират се бюджети с цел битка срещу инфлацията. Но това не е коректно, защото да, компенсират се хора и бизнеси, но това е изцяло проинфлационна дейност", смята икономистът Владимир Сиркаров.

В тази спирала обаче ще останем дълго време, предвиждат още някои прогнози.

"Не само тази година, в годините напред ще имаме един такъв странен цикъл - скок на инфлацията, опит за временното ѝ компенсиране и отново скок на инфлацията", каза икономистът Стоян Панчев.

Антикризисните мерки на правителството трябва да бъдат гласувани от депутатите до края на юни като част от актуализацията на бюджета.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна буря в Бургас нанесе множество материални щети
Мощна буря в Бургас нанесе множество материални щети
Президентът на Байерн: Очаквам Левандовски да играе при нас и през следващия сезон
Президентът на Байерн: Очаквам Левандовски да играе при нас и през следващия сезон