Китай ще изстреля междупланетна станция към Луната през 2024 г.

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:46, 25.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
китай изстреля междупланетна станция луната 2024
Слушай новината

„Роскосмос” и Китайската национална космическа администрация търсят партньори за създаване на научна лунна станция.

Безпилотната мисия за изследване на Луната „Чанъе-6” ще събира проби от местна почва. Китай ще изстреля автоматичната междупланетна станция „Чанъе-6” като част от безпилотна мисия за изследване на Луната през 2024 г. Това съобщи на пресконференция ръководителят на Китайския център за лунни изследвания към Държавната администрация по отбранителни науки, технологии и промишленост на Китайската народна република Ху Хао, който отговаря за провеждането на мисията. Очаква се „Чанъе-6” да бъде снабдена с оборудване от Русия, Франция, Швеция и Италия.

Освен това, както се отбелязва в китайско-руското изявление, „Роскосмос” и Китайската национална космическа администрация търсят международни партньори за създаването на Международната научна лунна станция.

„Международната научна лунна станция е експериментален изследователски комплекс на повърхността и в орбитата на естествения спътник на Земята. Пекин и Москва планират станцията да има възможност за дългосрочна безпилотна експлоатация с перспектива за човешко присъствие. Задачите на „Чанъе-6” са „автоматично да събира лунни почвени проби за цялостен анализ и проучване”, каза Ху Хао.

През декември 2020 г. капсулата на китайската сонда „Чанъе-5” успешно се завърна на Земята. Устройството беше пуснато на 24 ноември миналата година, кацна на видимата страна на Луната и събра пръст в продължение на два дни с помощта на сондажно устройство и манипулатор.

През 2014 г. Китай стана третата страна след СССР и САЩ, която изстреля космически кораб с възможност за връщане на Луната. Безпилотният кораб облетя естествения спътник на Земята осем дни, изминавайки разстояние от 840 хиляди километра, и кацна на територията на автономния регион Вътрешна Монголия в северната част на КНР. Изстрелването на космическия кораб беше подготовка за третия и последен етап от китайската програма за изследване на Луната. Тази мисия беше възложена на модулите „Чанъе-5” и „Чанъе-6”.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След трагедията в болница в Ирак: Сградата не е имала противопожарна система
След трагедията в болница в Ирак: Сградата не е имала противопожарна система
ЕС готви спешна помощ за Индия в битката срещу COVID-19
ЕС готви спешна помощ за Индия в битката срещу COVID-19