НОВИНИ

Китайски йероглифи по таблата на спирките в Русе объркват гражданите

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 21.08.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В Русе информационните табели по спирките отново показват надписи на китайски, вместо разписанието на автобусите. От Общината определиха проблема като технически и батериите ще бъдат сменени.

Йероглифи върху таблото на автобусна спирка в Русе дават информация за пристигането на следващия автобус.

"Това е на китайски!? Какво е това нещо? Не мога да го оприлича – на цифри ли, на какво е", коменира русенецът Кръстьо Кръстев.

Предходното управление на Община Русе беше обясняло, че причината да се появяват йероглифи е в софтуера, който бил китайски. Но от няколко месеца вече има разнообразие в информацията на eлектронните табла, на които само часът се оказва верен.

"Не вървят вече кой автобус кога идва – седиш и чакаш, когато дойде", недоволна е Гинка Монева.

Монтирането на електронните табла е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт”, по който бяха изхарчени 29 млн. лева.

Димитър Недев – зам.-кмет на Община Русе: Мисля, че е избран най-неудачният вариант – т.е. батериите са сложени в самото табло – подложени на много високи температури лятото, ниски през зимата. Самото захранване на спирките, когато е правен проектът, е трябвало да бъде по друг начин.

Русенци вече имат предложение: да се направи със слънчеви батерии.

"Наскоро закупихме над 150 броя. Голяма част от таблата вече се подменят и след това ще се анализира на всяко табло какви са проблемите", увери зам.-кметът.

От Общината обясниха още, че с въвеждането на новата транспортна схема ще се изградят и нови спирки, а таблата ще бъдат захранвани по друг начин.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина журналистът Иван Цицелков
Почина журналистът Иван Цицелков
Русенец продавал фалшиви културно-исторически ценности в интернет
Русенец продавал фалшиви културно-исторически ценности в интернет