НОВИНИ

Кметът на Антверпен е бил мишена на терористичната група, разбита в Белгия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:05, 31.03.2023
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Българинът Сергей Радков, който беше арестуван в Белгия за участие в терористична група, се е радикализирал за много кратко време в Белгия, съобщи за БНТ говорителят на федералната прокуратура на страната. Днес стана ясно, че една от вероятните цели на задържаните в Белгия терористи е бил кметът на Антверпен и лидер на една от най-големите партии в Белгия Нов фламандски алианс.

Говорителят на федералната прокуратура на Белгия потвърди пред БНТ, че в една от терористичните клетки в страната е и българският гражданин Сергей Радков.

Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия

Засега от прокуратурата отказват подробности за това каква точно е била ролята на Радков. В понеделник ще бъде гледана мярката за неотклонение на българина и на останалите арестувани в белгийската столица.

Междувременно стана ясно, че другата терористична група, която беше заловена в Антверпен, е готвела нападение срещу кмета на града - изключително популярният белгийски политик Барт Де Вевер, който същевременно е и лидер на една от големите партии в страната - Новият фламандски алианс, която е известна с консервативните си възгледи по отношение на миграцията и чужденците.

Кой е задържаният в Белгия българин?

Говорителят на федералната прокуратура каза, че българинът, който е обвинен за участие в дейности на терористична група, много бързо е станал привърженик на идеите на радикалните ислямисти. Белгийските власти са обезпокоени от бързата радикализация на млади хора в последно време.

"Действително става дума за съвсем млад мъж на 20 години, който се е радикализирал за много кратък период от време. Напоследък установяваме един феномен - все повече младежи, даже непълнолетни, се радикализират в изключително кратък срок и някои от тях очевидно стигат до идеята да организират терористично нападение. Това е обезпокоителен феномен, който все повече се наблюдава", заяви Ерик Ван дер Сейпт.

Антитерористичната служба на Белгия поддържа регистър на хората, които се свързват с терористични дейности и представляват заплаха за обществото. В момента в него има 700 души. От прокуратурата отказаха коментар дали българинът е включен в този списък.

Задържаният в Белгия българин не е познат на полицията

Ван дер Сейпт обясни, че разследванията на двете терористични клетки - в Брюксел и Антверпен, са започнали независимо едно от друго, но с течение на времето се оказало, че има контакти между двете групи. Затова арестите на полицията са извършени заедно.

До 30 години затвор могат да получат задържаните, сред тях и българин, за осуетения атентат в Белгия

Цел на терористичната клетка в Антверпен е бил кметът на града и лидер на управляващата във Фландрия партия - Нов фламандски алианс, Барт Де Вевер. Според местни медии причината за готвеното срещу него нападение е съществуващата в града забрана общинските служители, които работят на гише с клиенти, да носят забрадки или други религиозни знаци.

"Целите на терористичните атаки все още не са били определени. Името на господин Де Вевер наистина е част от това дело, но все още не е имало конкретни планове кога да бъде извършено нападение срещу него", каза още Ерик Ван дер Сейпт, говорител на федералната прокуратура на Белгия.

Антверпен е вторият по големина град в Белгия. Освен радикализацията проблем за града и за кмета му е и организираната наркопрестъпност, концентрирана около пристанището.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция
Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция
Деветима боксьори ще представят България на турнир за младежи в Сърбия
Деветима боксьори ще представят България на турнир за младежи в Сърбия