НОВИНИ

Тръмп - първият президент на САЩ с повдигнати обвинения

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:00, 31.03.2023
Чете се за: 10:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прецедент в американската история и истинска предизборна буря - Доналд Тръмп стана първият бивш президент на Съединените щати, срещу който са повдигнати криминални обвинения.

Съдебен състав в Ню Йорк повдигна обвинения срещу Тръмп за нерегламентирани плащания на порнозвездата Сторми Даниълс по време на предизборната му кампания през 2016 година.

Макар и да бяха очаквани, обвиненията предизвикаха истинско торнадо в политическия свят и вълна от реакции в страната и по света.

Доналд Тръмп не за първи път е прецедент в американската история - той е първият президент, който оцеля при две процедури по импийчмънт, успя да удържи прокурорите за участието му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, но накрая падна в съдебния капан заради секс скандала с 44-годишната порноактриса Сторми Даниълс.

В основата на обвинението е сума от 130 000 долара, платена на Сторми Даниълс от бившия му адвокат Майкъл Коен, за да си мълчи за аферата ѝ с президента. Плащането е осчетоводено като разход от кампанията, което е криминално престъпление в Ню Йорк.

Бившият американски президент излезе със специално изявление:

"Това е политическо преследване и намеса в изборите до най-високата степен в историята ни. От момента, в който слязох от златния ескалатор в "Тръмп Тауър" и дори преди да положа клетва като президент на САЩ, радикалните леви демократи - враговете на усърдно работещите мъже и жени в тази страна, започнаха лов на вещици за унищожаване на движението "Да направим Америка велика отново", заяви Доналд Тръмп.

Адвокатът на Тръмп Сюзън Нечелис съобщи, че се очаква съдът в Ню Йорк да изчете обвинението срещу бившия президент във вторник. От службата на прокурора на Манхатън Алвин Браг потвърдиха, че са се свързали с адвокатите на Тръмп, за да уговорят как той ще се яви пред съда.

Реакциите в лагера на републиканците - съюзниците на Тръмп и синовете му определиха обвинението като отмъщение, целящо да провали кампанията му за президентските избори през 2024 година. Най-големият му опонент за номинацията на Републиканската партия - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, окачестви решението на съда в Манхатън като "антиамериканско".

Кевин Маккарти, председателят републиканец на Долната камара на Конгреса, заяви, че с това обвинение се "нанася непоправима щета" на страната.

Бившият вицепрезидент на Тръмп и евентуален кандидат за президент за 2024 г. Майк Пенс нарече обвинението "безсрамно" и прогнозира, че то ще разедини още повече Съединените щати.

"Просто са решили да го хванат, разбирате ли? Да направят така, че да не стане президент отново. Всичко това са глупости!", заяви Тод Доти, привърженик на Републиканската партия.

Повдигат обвинения срещу Доналд Тръмп

Противоположни бяха реакциите в лагера на демократите - най-високопоставеният демократ в Камарата на представителите - Адам Шиф, който беше начело на първата процедура по импийчмънт срещу Тръмп през 2019 г., нарече решението на съда в Манхатън "отрезвяващо и безпрецедентно събитие".

Самата Сторми Даниълс триумфира.

"Получавам толкова много съобщения, на които не мога да отговоря, а и не искам да си разлея шампанското", написа тя в Туитър.

Самият президент Джо Байдън отказа да коментира, а бившият председател на Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси - един от най-острите критици на Тръмп, написа в Туитър "Никой не стои над закона и всеки има право на процес, за да докаже невинността си."

"Убеден съм, че ще бъде обвинен и за кражба на секретни документи, за намеса в изборите в щата Джорджия и за подбуждане към бунт за щурма на Капитолия на 6 януари. А най-хубавото е, че така показваме, че никой не е над закона", допълни Роб Райнър, привърженик на Демократическата партия.

Арестуван ли е Тръмп? Снимки, създадени от изкуствен интелект превзеха социалните мрежи

Извънредни мерки за сигурност бяха въведени около съда в Манхатън още на 18 март, когато Доналд Тръмп прогнозира, че ще бъде арестуван, а разследващият прокурор Алвин Браг излезе днес от съдебната сграда в пълно мълчание и с охрана.

Протестите не са спирали - пред имението на Тръмп във Флорида Мар-а-Лаго се събраха негови поддръжници, а пред съда в Манхатън протестират негови противници.

"Тръмп ще има възможност да се яви в съда. Няма да бъде арестуван, ще му бъдат взети отпечатъци, ще му бъде направена снимка, но със сигурност няма да му сложат белезници. Няма и да отиде в килия с останалите обвиняеми. Сикрет Сървис ще го ескортира до Ню Йорк, там в съда, разбира се, адвокатите му ще пледират, че е невинен. Ще бъдем свидетели на най-политически заредения процес в американската история", добави Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.

Снимки: БГНЕС

Никой не знае какво точно съдържа обвинението срещу Тръмп, в него може да се съдържат 30 различни обвинения, свързани с измама.

Скандалът със Сторми Даниълс

Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, заявява в серия интервюта през 2018 година, че среща Доналд Тръмп по време на благотворителен турнир по голф през юли 2006 г. По нейните думи двамата са правили секс веднъж в неговата хотелска стая на езерото Тахо - курорт между Калифорния и Невада.

Адвокатите на Доналд Тръмп тогава отрекоха всичко. Сторми Даниълс твърди, че през 2016 година, дни преди президентските избори, адвокатът на Тръмп - Майкъл Коен, ѝ е платил 130 000 долара, за да си "мълчи" за аферата. Порноактрисата обяснява, че ги е взела, защото се е страхувала за безопасността на семейството ѝ.

Майкъл Коен в миналото казва, че е готов дори да бъде прострелян заради шефа си, но после се обръща срещу Доналд Тръмп. През Конгреса през 2019 г. Коен признава, че е направил плащането към Сторми Даниълс и по-късно парите са му възстановени от президента.

В САЩ не е незаконно да платиш на някой в замяна на мълчание. Незаконното в този случай е, че парите са осчетоводени като разход, а фактът, че те са платени само месец преди президентските избори през 2016 г. означава, че може да има и нарушения в законодателството за предизборни кампании.

Разследването в Ню Йорк срещу Тръмп е първото, което стига до повдигане на обвинения. Срещу бившия президент се водят още две големи разследвания. Той е заплашен от криминално обвинение и за изборите в щата Джорджия през 2020 г. и за щурма на Капитолия през 2021 г.

За всички съдебни неволи обяснението за Доналд Тръмп е политическо преследване. Ефектът от повдигнатото обвинение за кампанията му за президентския вот през 2024 г. е непредсказуем.

Тръмп платил на порнозвезда да не разпространява компромати срещу него. Ще го арестуват ли?

Ако Тръмп бъде оневинен, тогава може да стане по-лесно всеки бъдещ политик да определя обвинения срещу него като "лов на вещици".

Но процесът в Манхатън може да мобилизира привържениците на Доналд Тръмп и да го изстреля напред в надпреварата за номинацията за кандидат-президент на републиканците.

Според американското законодателство няма законова причина, която да попречи на кампанията на Тръмп - той може да стане президент дори да е обвиняем, дори да е осъден, може да изпълнява задълженията си като държавен глава дори от затвора, колкото и абсурдно да звучи това.

Просто в законодателството на САЩ не е предвиден такъв прецедент. Един бивш президент е бил арестуван в САЩ - това е Юлисис Грант, който е задържан за превишена скорост с каретата му през 1872 година. Но срещу него не са повдигнати обвинения, все пак е герой от Гражданската война.

За други държави по света не е нечувано бивш президент да бъде съден или да лежи в затвор. Но за Америка, която гради имидж на морален пример за целия свят, това е удар върху самата държава.

Такъв удар беше нанесен и със събитията от 6 януари, когато беше щурмуван Конгреса.

Скандални кадри от щурма на Капитолия - разкриват ли кой е виновен за атаката?

Държавата вече е разделена на Север срещу Юг, крайбрежията срещу центъра, града срещу предградията - културните войни разкъсват американците. А геополитическото напрежение само нараства с конкуренцията с Китай и войната на Русия срещу Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова поведе във временното класиране за многобоя на Световната купа в София
Стилияна Николова поведе във временното класиране за многобоя на Световната купа в София
Левски победи Ботев (Враца) в контрола с голове след почивката
Левски победи Ботев (Враца) в контрола с голове след почивката