НОВИНИ

Демерджиев след срещата в ЦИК за сигурността в изборния ден: Апелирам хората да бъдат спокойни

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 31.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Политика
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и професионалното ръководство на МВР проведе среща в ЦИК по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя.

На срещата са обсъдени множеството сигнали за вероятно поставени взривни устройства в училища, където са съсредоточени голяма част от изборните секции.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че съвместно с МВР ще бъдат положени всички усилия така, че изборният ден да протича спокойно, да няма прекъсване на гласуването, избирателите да бъдат спокойни и СИК-овете да могат безпроблемно да свършат своята работа.

Снимки: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев отново подчерта, че става дума за хибридни атаки.

"Особеност на тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха", заяви Демерджиев.

Той съобщи още, че от събота всички сгради, в които ще има СИК-ове, ще бъдат охранявани от МВР през цялата нощ, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват в неделя.

Работна група прие преработени правила за действия при заплаха със задействане на взривно устройство. Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност на тези случаи и преценяват какви действия да се направят, допълни Демерджиев.

Вижте повече в прякото включване на Виолета Русенова

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот на 2 април. 1 април е определен за ден за размисъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Световната купа по художествена гимнастика в София
Започна Световната купа по художествена гимнастика в София
Задържаният в Белгия българин се е радикализирал бързо, каза пред БНТ говорител на федералната прокуратура
Задържаният в Белгия българин се е радикализирал бързо, каза пред БНТ говорител на федералната прокуратура