НОВИНИ

"Тренд": Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

Снимка: "Тренд"
bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 31.03.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Политика
Слушай новината

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера. Това показва социологическо проучване на "Тренд" за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4% от гласуващите) и "Продължаваме Промяната-Демократична България" (26,1% от гласуващите) се запазва. Регистрираме по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13,7%) и "Възраждане" (13,3%).

От "Тренд" припомнят, че проучванията, които провеждат се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3% от гласуващите.

Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалиция "Левицата" (3,6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3,5% сред гласуващите). "Има такъв народ" остава с 3% сред гласуващите.

5,2% посочват опцията "не подкрепям никого". Резултатът от нея е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2,6 милиона избиратели.

__________________________________________________________________________________________________

Проучването на "Тренд" е направено по поръчка на NOVA Broadcasting Group във връзка с електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън разби Милуоки в дербито между двата най-добри отбора на Изток
Бостън разби Милуоки в дербито между двата най-добри отбора на Изток
"Вашият глас": Маргарита Николова, студентка в Берлин
"Вашият глас": Маргарита Николова, студентка в Берлин