НОВИНИ

Повдигат обвинения срещу Доналд Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
05:36, 31.03.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Съдебно жури в Манхатън повдига обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп по подозрения, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е подкупил порноактрисата Сторми Даниълс да не разпространява компромати за него.

От офиса на окръжния прокурор на Манхатън, демократа Алвин Браг, който води случая, потвърдиха, че са в контакт с адвокатите на Тръмп, за да координират следващите стъпки. Очаква се бившият държавен глава да пътува за Ню Йорк, където официално да бъде арестуван и изслушан в съда.

Това ще бъде първото наказателно дело срещу бивш президент в историята на Съединените щати.

С изявление в социалните мрежи Доналд Тръмп заяви, че е невинен и че процесът срещу него е политически мотивиран "лов на вещици". Обвини Демократическата партия, че "използва съдебната система като оръжие" срещу него.

"Тези разбойници и радикални леви чудовища току-що обвиниха 45-ия президент на Съединените щати и водещия към момента, кандидат на републиканците за номинация за президент през 2024 г. Това е атака срещу страната ни, такава, каквато никога досега не е имало. Това също така е атака срещу нашите някога свободни и честни избори. Съединените щати сега са държава от третия свят, нация в дълбок упадък. Толкова е тъжно", написа още Тръмп.

Разследването срещу Тръмп се води от януари т.г., след като порноактрисата Сторми Даниълс (Стефани Клифър), заяви, че е получила пари да не разгласява, че е имала сексуални отношения с него през 2006 г.

Снимки: БНТ, БГНЕС (архив)

Не закъсняха и реакциите - демократите приветстваха обвинението, което според тях показва, че никой не е над закона. Републиканците обаче го осъдиха остро, дори смятаният за основен съпреник на Доналд Тръмп за номинация на Републиканската партия за президент - губеранторът на Флорида Рон Де Сантис, заяви, че обвиненията срещу Тръмп са несъвместими с америакснките ценности.

Адвокатът на Сторми Даниелс пък заяви че "истината и справедливостта ще възтържествуват".

Преди малко повече от седмица Тръмп сам обяви, че очаква ареста си, но без да уточнява подробности и призова поддръжниците си да излязат на протест. Случващото се може сериозно да се отрази на кандидатпрезидентската надпревара в САЩ, коментират анализатори.

Извънредни мерки за сигурност в САЩ заради очакваното обвинение срещу Тръмп

Това не е единственото разследване, което се води срещу бившия президент - през август миналата година ФБР обискира резиденцията му във Флорида по подозрения, че съхранява класифицирани документи. В края на декември м.г. комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г. предложи срещу Тръмп да бъдат повдигнати четири обвинения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР ще обяви нов протокол за действие при хибридни атаки
МВР ще обяви нов протокол за действие при хибридни атаки
Повече слънчеви часове днес, но все още остава ветровито
Повече слънчеви часове днес, но все още остава ветровито