НОВИНИ

"Вашият глас": за какво ще гласуват трима студенти

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:25, 30.03.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди изборите в рубриката ''Вашият глас'' ви срещаме с трима студенти. Атанас, Велислава и Йосиф учат политология и вероятно ще са следващите кандидати за нашия глас. Но сега всеки от тях е направил своя избор къде да се подготви за бъдещето си. Ще отидат ли за пети път до урните през последните две години и какво бъдеще искат за страната ни - вижте.

Още докато е в гимназията Владислава Матева разбира, че има страна, в която властите се допитват до гражданите за почти всичко. Тази страна е Нидерландия. Там всяка професия се уважава, а тя не се срамува да признае, че работи в хранителен магазин, за да има шанса да завърши и реализира.

"След един летен стаж в държавната администрация разбрах, че развитието в България на теория е възможно, но на практика шансовете не са големи, тъй като нямаме правителство и не е ясно какво ще се случи утре, не е ясно дали човек ще загуби работата си. В Нидерландия е развита демокрацията, институциите са стабилни, много от тях са избрани демократично, като наскоро имаше избори какво да се случва с питейната вода", каза Владислава Матева.

Йосиф намира подкрепа за развитието си зад граница, тъй като перспектива в България от страна на бизнеса и държавата не вижда.

"Фирми, които наистина спомагат за политическо развитие, политическите партии тук се организират, докато в България в момента е по-трудно или нямаме опит с тези неща. Много пъти виждам, че когато завършиш и от познати също, които завършват специалноста си после не я работят. Това води до един риск, който не искам да поема", каза Йосиф Рангелов.

Други като Атанас избират България. Определя младите хора като песимисти, тъй като са свикнали нещата да се случват "наготово".

"Ние се опитваме да прехвърлим промяната на някой друг, а не си задаваме въпроса какво трябва да променим в нас. Голяма част от партиите задават този тон, че младите хора са приоритет, но ние не го виждаме като подходящи условия, които да създават благоприятна среда, в която младите хора дасе развиват. Назад във времето, четейки "Строителите на България" ние отново имаме този етап, където млади хора учат в чужбина, връщат се, за да прилагат европейски практики и си мисля, че вървим в тази посока", каза Атанас Радев - студент в СУ "Свети Климент Охридски".

Средата, в която живеят, е в основата на очакванията, които имат за промяна в страната след изборите.

"Няма как без мерки да се очаква,че младите хора ще останат в Бълария. Без да има подходяща среда и без да има промяна", каза Атанас Радев.

"Тази сигурност, това чувство за развитие, че можеш да се развиваш в България. Това е най-важното и това трябва да го предостави държавата", допълни Йосиф Рангелов.

"Честно казано, на мен след пет предизборни кампании и толкова много черен пиар, е трудно да направя своя избор", каза Владислава Матева.

И този път ще отидат до урните, но всеки от тях е избрал своята промяна. Тук или в чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус може да загуби още 25 точки заради финансовите измами
Ювентус може да загуби още 25 точки заради финансовите измами
След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?
След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?