НОВИНИ

Недоволството на земеделците: България ще настоява за промени в регламента за внос от Украйна (Обзор)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:18, 30.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Протести на зърнопроизводители и други земеделци имаше и днес. Недоволните блокираха Дунав мост при Русе и Видин, протестно шествие с трактори се проведе и в Перник. Исканията на земеделците остават непроменени - да спре вносът на зърно, слънчоглед и царевица от Украйна.

От бранша обсъдиха проблемите си със служебният министър на земеделието Явор Гечев , на среща при президента Румен Радев. Беше им обещано, че България ще настоява за смяна на регламентите и налагане на такси за артикули от Украйна.

След мащабните протести на зърнопроизводителите от днес и вчера, управляващите обещаха да вземат спешни мерки . България ще настоява за допълнителна финансова подкрепа от европейската комисия, тъй като щетите за производителите у нас са по-сериозни от очакваното. Това заяви след срещата при президента министърът на земеделието, който вчера дори се включи в протестите.

"След нашата намеса ЕК каза, че ще отпусне допълнителни 70 млн. евро, от които някаква част ще бъдат в България, но на фона на загубата на фермерите е изключително малко", обясни Явор Гечев.

Продължава протестът на зърнопроизводителите - блокираха "Дунав мост" при Русе и Видин

Украйна не е длъжна да се съобразява с европейските изисквания за отглеждане на зърно, слънчоглед, царевица и други суровини. Те използват много по-евтини торове и затова продукцията им стига до България на толкова ниски цени.

"Торовете ги купувахме на 2100 - 2200 лв., сега продукцията ни я купуват за 40 стотинки, разходите ни не си покриват. Още една такава година и сме обречени на фалит всички", каза земеделецът Асен Джигалски.

"Има механизми, има лостове. Когато човек има желание, намира начин. Когато няма желание, си намира оправдание. Аз съм сигурен, че държавата може да намери начин", заяви председателят на Тракийски съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Протест на зърнопроизводители в Пернишко (Снимки)

Мерки ще има, но те няма как да се случат от днес за утре , защото зависят от промени в европейските регламенти. Явор Гечев уточни, че още вчера позицията на българската държава е изпратена до ЕК. А именно - ако има прекомерен внос на определена стока, държавата ни да може да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави - да бъдат възстановявани. Отделен е въпросът и за качеството на внасяните продукти.

"Контролът, който се осъществява на входните граници, не може да защити българския потребител от стоката, която се внася", коментира Красимир Аврамов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

При представянето на транзитните коридори за украински стоки, България не допусна ситуацията при която стоките всъщност остават на българския пазар и подбиват конкуренцията. Дори и ЕК да започне смяна на регламентите още утре, те ще влязат в сила чак лятото. Въпреки усилията на държавата и добрия диалог със земеделците, насрочените за утре протести остават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисар: Държавите, засегнати от вноса на украинско зърно, трябва да представят обща позиция в ЕК
Еврокомисар: Държавите, засегнати от вноса на украинско зърно, трябва да представят обща позиция в ЕК
БФС обяви нарядите за четвъртфиналите от турнира за Купата на България
БФС обяви нарядите за четвъртфиналите от турнира за Купата на България