НОВИНИ

След срещата с производителите: България ще настоява в ЕК за налагане на депозити за внос на някои стоки

живо брифинг протеста зърнопроизводителите
bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 30.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на протестиращите зърнопроизводители се срещнаха с президента Румен Радев. Проведени бяха разговори и в земеделското министерство. След срещата стана ясно, че протестите продължават, но са държавата ще настоява пред ЕК за мерки, които да защитят интереса на родните производители.

Позицията на държавата е за промяна на регламента, заради който земеделците стачкуват, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

"По отношение на мерките, знаете, че не могат да се случат от днес за утре, но сме набелязали няколко, по които да се работи. Позицията на българската държава е за промяна на правилата и налагане на определени такси за входно-изходни стоки от Украйна", каза още той.

Протестите ще продължат и утре, а на 7 април родните производители ще се присъединят към общ протест на земеделци от всички засегнати страни.

Земеделският министър Явор Гечев поясни, че работна група още вчера е предоставила в ЕК нарочна позиция на българската държава, която разглежда регламента за внос на стоки и неговото продължаване:

"Това, което искаме като държава, е че искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антимеханизми при свръхпренасищане на пазара. Другото, което сме отправили като искане, е при констатация на държавите, че има прекомерен внос, прекомерно натрупване на определени стоки и тук не говорим само за зърнени храни, то държавата да може да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави, включително в европейски, да бъдат възстановявани, за да може да бъдат разпределяни равномерно тези продукти".

Граничните на Украйна държави са най-силно засегнати от вноса. България е сред страните, които ще получат най-много компенсации от ЕК, но въпреки това средствата няма да стигнат, каза още Явор Гечев.

"Първоначално ЕК каза, че ще отпусне 56 млн. евро номинално на фона на производството, на икономиката на войната. България ще получи най-много пари и въпреки това те са малко и няма да стигнат за нищо. След нашата намеса ЕК каза, че ще отпусне допълнителни 70 млн. евро, от които някаква част ще бъдат в България, но на фона на загубата на фермерите е изключително малко".

Икономическият министър Никола Стоянов уточни, че към момента са набелязани две основни мерки:

"Първата е да видим максимално мерките, които могат да се вземат по предложение на земеделските производители за това бързо да разчистим слънчогледа, защото той не е толкова траен. Второто е цялостни мерки, за да не живеем същото нещо следващата година. България е първата и единствена държава, която заедно със земеделците през септември (миналата година - бел. ред.) поискахме същите мерки и за съжаление не останахме чути, но ЕК като че ли разбра, че сме били прави".

Когато говорим за транзитни коридори, трябва да се гарантира, че наистина говорим за коридори, а не голяма част от стоките да остават в България. Нито една държава и нито една икономика не може да издържи, когато пазарите се променят толкова рязко и бързо, посочи още Стоянов. Отказа да коментира защо страната ни не наложи мито върху вносните стоки.

"Важното след тази среща е че правителството подкрепя справедливия протест на земеделските стопани. Синхронизираме и обсъждаме всички мерки на ниво ЕС".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец с двама нови треньори в щаба на Петев
Лудогорец с двама нови треньори в щаба на Петев
Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки започва с рекордните 1700 състезатели от 100 държави
Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки започва с рекордните 1700 състезатели от 100 държави