НОВИНИ

Състоянието на папа Франциск се подобрява

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:34, 30.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

От Ватикана съобщиха, че състоянието на хоспитализирания папа Франциск се подобрява и той отново работи. Диагнозата на 86-годишния глава на Римокатолическата църква е "дихателна инфекция".

Според агенция АНСА, медицинският персонал в болницата, където е приет Светия отец, е оптимистично настроен, че папата може да бъде изписан за католическата Цветница на 2 април.

Молитви за здравето на папа Франциск отправят във Ватикана и Буенос Айрес

Папа Франциск е в римската болница "Джемели". Лекарите изключиха той да боледува от COVID-19. Дихателната инфекция на Светия отец е с вирусен произход и температурата му е леко повишена.

"Негово Светейшество папа Франциск си почина добре през нощта.Клиничната му картина постепенно се подобрява и той продължава планираното лечение", се казва в изявлението на Светия престол.

Снимки: БГНЕС

Според източници на агенция АНСА, лекарите изключват засега проблеми със сърцето и пневмония. На 21-годишна възраст Франциск претърпява операция за отстраняване на част от белия дроб поради сложна форма на пневмония. В целия свят се отправят молитви за оздравяването му.

"Бях зает с духовни занимания и не гледах телевизия, нито четох вестници. Казаха ми, че вчера се е почувствал зле. Много съжаляваме и се молим, защото първо задължение на всеки християнин е да се моли за папата", каза свещеникът Карло Кастел.

Светият отец благодари за вниманието в Туитър.

"Трогнат съм от многото послания, получени в тези часове и изразявам своята благодарност за топлотата и молитвите."

86-годишният понтиф попада за втори път в болница "Джемели". Операция на дебелото черво му беше направена там през юли 2021 г. Вчера папа Франциск присъства на генералната си аудиенция и поздрави вярващите на площад "Свети Петър".

Ватиканът продължава с подготовката за великденските празници. Ако всичко протече добре, в края на април папата ще бъде на посещение в Унгария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков преди гръцкото дерби в Евролигата: Всеки мач с Панатинайкос е специален
Везенков преди гръцкото дерби в Евролигата: Всеки мач с Панатинайкос е специален
Оригинална реплика на скафандъра на Нийл Армстронг показват в Бургас (Снимки)
Оригинална реплика на скафандъра на Нийл Армстронг показват в Бургас (Снимки)